Naar de inhoud springen

Column Jasper – Diabetes, fijn!

Terwijl buiten de eerste sneeuwvlokken van het jaar vallen en de NS weer in paniek is (shit! sneeuw? wat nu?!), staar ik rustig vanuit mijn warme woonkamer naar de mensen buiten die dit winterweer met plezier trotseren.

Ondanks dat dit voor mij roerige tijden zijn, ben ik ontspannen en probeer ik de afgelopen periode te evalueren. Afgestudeerd, op zoek naar werk en hopend dat ik kan gaan samenwonen. Helaas ben ik niet verder gekomen dan afstuderen voorlopig, balen …

 

Gelukkig zijn er altijd een aantal stabiele lichtpunten in mijn leven. Vriendin, familie, vrienden, voetbal en diabetes. Diabetes? Ja, ook diabetes. Begrijp mij niet verkeerd, ik zou het liever niet hebben als ik mocht kiezen. Maar ja, die keuze heb ik niet. Net als dat ik nu liever met 25 graden buiten zit, maar dat is niet zo. Sneeuw is ook wel gezellig.. toch?

Ja, ik ben blij met mijn diabetes. Het heeft mij een fantastische vriendin en leuke groep vrienden opgeleverd. Maar misschien wel het belangrijkst, een doel. Vijf jaar geleden is er een deur open gegaan naar een wereld, die ik anders nooit had ontdekt. Een wereld vol nieuwe ontwikkelingen, avonturen en interessante mensen. Een wereld waarin ik mij kan onderscheiden en waar ik mensen kan helpen. Heerlijk!

Er zijn veel ‘diabeten’ die mij niet zullen begrijpen. Diabetes is niet leuk, het verminderd de kwaliteit van het leven. En ik geef ook toe, ik heb makkelijk praten. Mijn lichaam kan diabetes na vijf jaar nog altijd goed handelen. Zonder extreme pieken of dalen valt met diabetes goed te leven, ik snap dat. Maar toch.. ik kan mij niet aan één gedachte onttrekken. Kip of het ei?