Naar de inhoud springen

Column Jasper – Diabetes sporthelden

Sport, al jarenlang een van de invloedrijkste bezigheden in mijn leven. Als 6-jarige begon ik voor mijn deur te klooien met een voetbal, al snel vond ik hier veel plezier in en sindsdien speel ik al 19 jaar onafgebroken bij plaatselijke voetbalverenigingen.

Niet geheel toevallig viel deze ontdekking samen met de succesjaren van Ajax en mijn grootste voorbeeld: Jari Litmanen. Een jaar later merkte ik dat mijn interesse zich niet alleen tot voetbal beperkte. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik in 1996 tot ’s avonds laat mocht opblijven om de Nederlandse volleybal heren de Olympische Finale te zien spelen. Helaas werd deze finale zó spannend, dat ik voortijdig toch mijn bed moest opzoeken. Toch was mijn vreugde er niet minder op, toen ik ’s ochtends wakker werd en een briefje geplakt op mijn wereldbol vond: ‘Nederland Olympisch Kampioen!’. Bedankt Pap & Mam!

Ironie wil dat één van de spelers van die finale nu opnieuw als groot voorbeeld voor mij dient, Bas van de Goor. Op die gelukzalige avond in 1996 konden wij beiden niet vermoeden dat wij een aantal jaren later voor een nieuwe uitdaging zouden komen te staan. In 2003 werd Bas van de Goor gediagnosticeerd met diabetes type 1, vijf jaar later kreeg ik hetzelfde nieuws. Afgelopen oktober had ik het voorrecht hem te ontmoeten. Nu een voorvechter in de strijd tegen diabetes, maar ik dacht vooral terug aan die avond in 1996, Bas van de Goor is voor mij nog altijd een olympische held.

De Bas van de Goor foundation ziet de meerwaarde van sport met betrekking tot diabetes en ik merk dit ook. Mijn diagnose viel samen met mijn opleiding Sport, Management & Ondernemen, waar ik veel sportieve activiteiten moest verrichten. Na een moeizame start merkte ik al gauw dat sporten geen belemmering was voor mij, integendeel, sport hielp mij diabetes te controleren. Nu nog steeds merk ik een duidelijke verschil tussen het wekelijks voetballen en winterstop, in mijn pomp heb ik hier zelfs een aangepast basaal schema voor. Voetbal ik niet in de week, dan verbruik ik zo’n 5 á 10 eenheden insuline meer per dag. Ik raad iedereen aan zoveel mogelijk te sporten, maar zorg er natuurlijk wel voor dat je je suiker waardes in de gaten houdt!

Ik heb veel bewondering voor sporters als wielrenner Martijn Verschoor, basketballer Jordy Kuiper en karateka Lydia Mossel die zich actief inzetten in de diabeteswereld en zou graag alle andere sporters met diabetes type 1 willen oproepen hetzelfde te doen, ze kunnen voor velen van ons als groot voorbeeld dienen. Binnenkort hoop ik Martijn Verschoor te ontmoeten bij de Diabetes Classic, dan zal ik alleen wel een nieuwe racefiets moeten scoren…