Naar de inhoud springen

Column Câthy – De alcohol-puzzel

Na bijna 22 jaar met diabetes ben ik wel wat gewend en weet ik ook dat zodra ik de puzzels van mijn dagelijkse diabetes ritme heb opgelost, dit altijd tijdelijk is en ik eigenlijk nooit ben uitgepuzzeld.

Ineens een andere dag werken, een paar kilo’s aankomen, een keertje extra sporten of een dagje naar de sauna zijn toch weer nieuwe puzzeltjes. Meestal kom ik na een paar keer proberen wel tot een goede strategie en kan ik weer even vooruit. Soms vraag ik mijn diëtiste of diabetesverpleegkundige om hulp en soms kom ik er gewoon niet uit, zoals tijdens een dagje sauna. Maar omdat ik dat soort dingen niet maandelijks doe ben ik dan ook geneigd om het dan maar zo te laten, onopgelost.

Laatst kwam er een nieuwe puzzel bij. Na tien jaar besloot mijn lichaam dat het niet meer nodig was om ‘s nachts te gaan zakken van alcohol. Mijn alcohol-puzzel was jaren terug opgelost en de strategie had zich bewezen, dacht ik… Bij bier, rode wijn en rosé kon ik lekker drinken, een beetje stijgen, met een hoge waarde gaan slapen en met een prachtige 5,0 wakker worden. Bij witte wijn en pure sterke drank moest ik een beetje eten, afhankelijk van mijn waarde voor het slapen en waren mijn waardes de volgende ochtend prima, zelfs als ik straalbezopen was geweest.

Helaas deze oplossing is niet meer toereikend, want inmiddels moet ik bolussen voor een glas bier of wijn. Sinds juli, sinds ik terug ben uit Tanzania, is er binnenin bij mij ‘iets’ veranderd. Het is een mysterie wat er precies gebeurd is, want tegen alcohol kan ik al een paar jaar niet meer echt, ik ben qua gewicht niet enorm veranderd, ik heb geen ander dieet of andere insuline. Misschien heeft de Lariam die ik negen maanden geslikt heb tegen malaria, dingen veranderd in mijn lever, maar erg waarschijnlijk klinkt dat niet. Normaal als ik weer moet puzzelen, weet ik wat de oorzaak is, maar deze kwam totaal onverwacht en dat vind ik heel irritant.

Dus sinds enkele maanden bolus ik alle extra koolhydraten van biertjes en wijntjes weg en corrigeer ik mijn suiker voor het slapen gaan gewoon, ondanks alle weerstand die het oproept vanwege de alcohol. Voorlopig zijn mijn suikers de volgende ochtend weer prima en heb ik ‘s nachts geen hypo’s, toch tekenen dat ik iets goed doe. Dus zal ik deze nieuwe oplossing moeten omarmen en gewoon moeten afwachten tot ik weer opnieuw moet puzzelen.