Naar de inhoud springen

Column Matthijs – Draadloos of niet?

Wat vliegt de tijd…Alweer vier jaar voorbij en dat betekent een nieuwe pomp uitzoeken! Fijn om te merken dat de diabetes industrie niet stil heeft gestaan. Er is genoeg keus. Maar ik ken mezelf, keuzes maken is niet mijn sterkste kant. 

Vlak voordat ik voor drie maanden naar Zuid-Afrika vertrok, kreeg ik een telefoontje van Medtronic dat de garantieperiode van mijn Paradigm 722 was verlopen en dat ik een nieuwe pomp mocht uitzoeken. Aangezien ik voor mijn reis zou overstappen (downgraden noem ik het liever) naar de spuit, vertelde ik de vriendelijke mevrouw dat ze me in maart terug mocht bellen. En inderdaad ik was nog geen twee dagen terug van mijn bijzondere reis en de telefoon ging. “Heeft u al een keus kunnen maken?”, hoorde ik de vriendelijke stem vragen. “Nou, ik ben net thuis en heb me er eerlijk gezegd nog niet mee bezig gehouden.”

Ik begrijp dat ze graag hebben dat ik snel overstap (het liefst naar de VEO natuurlijk), maar ik heb toch echt even tijd nodig om te bekijken wat er op de markt is. Inmiddels zijn we een paar weken verder en na wat gesurf op het internet heb ik nog twee pompen over: De VEO-paradigm van Medtronic of de Omnipod van Ypsomed. Waarom wordt het één van deze twee? De eerste omdat het een veilige keus is (ik kan de volgorde van het indrukken van de knoppen om een bolus te geven dromen) en de tweede omdat ie draadloos is. Maar ja, dan die keus…

Vandaag ben ik naar de diabetesverpleegkundige geweest en hoewel ik de Omnipod en de bijbehorende afstandsbediening (wat is dat ding groot!) nu voor het eerst in mijn handen had, kon ook zij mij niet overtuigen voor de één of de ander te kiezen. Dus daar zit ik dan: Omnipod op mijn arm, Paradigm op mijn buik met de door-mijzelf-opgelegde bedenktijd van drie dagen. Daarna maak ik een keus, maar welke…?