Naar de inhoud springen

Column Câthy – Beterschap

Terwijl ik in een lift sta controleer ik even snel mijn bloedsuiker. De man die bij mij in de lift staat vraagt meteen ‘Heeft u suiker?’ en ik knik. Hij merkt op dat het toch wel handig is al die apparaatjes tegenwoordig en ik vertel hem dat het ons gelukkig steeds makkelijker gemaakt wordt. Vervolgens stapt hij de lift uit en groet hij mij vriendelijk, maar voegt er snel nog even aan toe: ‘Nou beterschap hè?’. Verbaast kijk ik hem aan en kan ik het niet laten om hem even na te roepen: ‘Nou helaas wordt ik niet meer beter. Maar toch bedankt.’

Misschien heeft deze aardige man toch wel een punt. Nog geen dag later sta ik namelijk bij Bart Roep in zijn kantoor, immunoloog bij het LUMC en voorman als het gaat om genezing van diabetes type 1. Hoewel ik absoluut niet thuis op genezing ga zitten wachten en het een ver van mijn bed show is, is deze man toch wel overtuigend. Het voelt goed dat iemand zo zijn best voor je doet en dat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen.

Hij vertelt ook dat mensen met diabetes een bepaald soort immuunsysteem hebben, dat vroeger grote bescherming bood tegen de pest en tegenwoordig tegen kanker. Wij zijn eigenlijk het slachtoffer van ons eigen succes. Volgens Darwin’s evolutietheorie waren wij eerst de best aangepaste soort, maar zijn we inmiddels gedegradeerd tot zwakke soort, het succes is ons naar de bol (of alvleesklier) gestegen. Maar had Darwin er rekening mee gehouden dat wij soms evolutie een klein beetje voor de gek houden?

Wij zijn inmiddels geëvolueerd tot een soort dat ziektes kan voorkomen, uitroeien en genezen. Zelfs een dodelijke ziekte als diabetes type 1 is geen dodelijke ziekte meer, maar een chronische aandoening geworden waarmee je je kan voortplanten en oud kan worden. Darwin had dit vast niet kunnen bedenken. Diabetes genezen, het lijkt ineens allemaal mogelijk. Dus de volgende keer dat iemand mij beterschap wenst zal ik hem maar gewoon bedanken, want ik ga er nu maar gewoon vanuit dat het gaat gebeuren. Evolutie beïnvloeden, dat is pas evolutie.
Bekijk het filmpje dat wij maakten met Bart Roep.