Naar de inhoud springen

Column Câthy – Het is voorbij …

Het is voorbij, mijn periode van super suikers met als beloning een prachtig Hba1C is voorbij en daar baal ik van. Wekenlang ging het goed, stond ik op tussen de vier en de tien, geen grote maaltijdpieken en ook niet te veel hypo’s op mijn werk. Helaas is het sinds vorige week over met de pret en zie ik ineens op tegen het prikken van mijn Hba1C volgende week. Mijn rapportcijfer zal dit keer vast niet zo goed zijn…

Het begon na pannenkoeken. Heerlijk gegeten, maar de volgende morgen werd ik wakker met een flinke kater. Het fijne van diabetes is dat je daar niet eens voor hoeft te drinken. Tijdens het meten hield ik mijn adem al in, want ik voelde allang dat het niet goed was: 18,6. Ai. Uiteindelijk heb ik mezelf uit bed gesleept en heb ik maar meteen met grof geschud aangevallen: bijspuiten met de pen. Pas na flink bolussen voor het ontbijt en nog een keer bijspuiten waren mijn bloedsuikers in de middag weer normaal. Helaas was ik door deze slechte start wel mijn hele ochtend kwijt en compleet gesloopt aan het einde van de dag.

De dagen erna is het helaas niet veel beter geworden. Wakker worden met uitslagen van 2 en 3 of met 10 en 11, het lijkt niet echt mogelijk om ze ergens daar tussenin te krijgen. Na een hypo ’s ochtends vliegen mijn suikers in de middag vrolijk door naar 13 en 14 en het lijkt erop dat ik voor het avondeten ineens extra eenheden nodig heb. Voor iemand die nogal houdt van controle is diabetes een hele irritante ziekte, want het houdt zich niet altijd aan de geldende regels. En helaas ben ik zo’n type.

Het vervelende is dat ik ook niet echt achter de oorzaak kan komen. Ik zit wel tegen een examen op mijn werk aan te hikken en misschien neem ik weer iets te veel hooi op mijn vork, maar stress kan je nooit echt goed meten. Is het dat dan ook wel?! Op het moment ben ik maar even een week dagcurves aan het prikken om wat meer inzicht te krijgen en probeer ik wat beter te ontspannen. En wonder boven wonder werd ik vanochtend beloond met een prachtige 6,5. Die Hba1C volgende week zal niet zo prachtig zijn als de vorige, maar gelukkig kan hij kan vanaf dan alleen maar beter worden.