Naar de inhoud springen

Gastcolumn Sophia – Diabetes & zwanger

Als je diabetes hebt is een zwangerschap meestal geen spontane gebeurtenis. Geadviseerd wordt om je kinderwens te bespreken met je internist want je HbA1c moet eerst in orde zijn. Dit betekent dat je je uiterste best gaat doen om je bloedsuikers te reguleren en als je geluk hebt staat het licht al snel op groen. Als je moeilijk instelbaar bent kan het wel eventjes duren helaas. Tja, en dan ben je ook nog niet meteen zwanger dus de factor geduld kan danig op de proef worden gesteld.

Als je dan eindelijk zwanger bent, kan je nog niet op je roze wolkje wegdrijven want het blijft laveren tussen te lage en te hoge bloedsuikers. Doordat je liever te laag zit dan te hoog, heb je meer kans op hypo’s. De groei van je kindje wordt nauwkeurig in de gaten gehouden door de gynaecoloog in het ziekenhuis, je mag wat vaker op bezoek bij je internist, de diabetesverpleegkundige en de oogarts en hoewel al die echo’s veel goedmaken wordt het daar nooit zo gezellig als bij een verloskundigenpraktijk.

Als alles normaal verloopt wordt er een datum geprikt in week 38 waarin de inleiding gaat plaatsvinden. Het kan zijn dat je kindje wat zwaarder is door het teveel aan glucose dat het via jou binnen kreeg, maar dat hoeft niet. Omdat je kindje in het begin de bloedsuiker nog niet kan reguleren komt het wiegje op de babyafdeling te staan, zodat je kindje alle medische zorg krijgt die het nodig heeft.

Ik schets hier even een globaal beeld van een zwangerschap met diabetes maar elke zwangerschap en bevalling is weer anders. Er zijn een aantal zaken waar je hoe dan ook mee te maken gaat krijgen als je diabetes hebt en daar kun je beter op voorbereid zijn. Ook is het fijn om te weten dat je niet alleen staat met je zorgen om de invloed van je diabetes op je kindje.

Ikzelf heb zonder problemen vier kinderen gekregen. Wachten op groen licht is mij onbekend, maar bloedsuikerwaarden die normaal gesproken oké waren, zijn dat niet meer als je zwanger bent, dus ik prikte mijn vingers kapot. Ook was ik onzeker tijdens mijn zwangerschap, veel moeders om mij heen maar niemand met diabetes. Ik was heel benieuwd hoe andere vrouwen met diabetes hun zwangerschap beleefden. Mijn ervaring is ook dat de richtlijnen strenger zijn geworden en dat men meer en meer geneigd is om een bepaald protocol te handhaven.

Zo zijn de boeken zwangerschap en diabetes, ervaringsverhalen I en II ontstaan. Vrouwen met diabetes die één of meerdere kinderen hebben gekregen schreven mij openhartig hun ervaringen en hopen dan ook dat zij met hun verhaal een steun kunnen zijn. In mijn laatste boek is veel aandacht besteed aan borstvoeding geven als je diabetes hebt. Wil je het boek zwangerschap en diabetes, ervaringsverhalen II bestellen, ga dan naar mijn site.