Naar de inhoud springen

Vijf redenen om de moed erin te houden!

Allemaal kunnen we ons voorstellen dat je je soms in de steek gelaten voelt door je eigen lichaam. Niks is zo ingenieus als het menselijk lichaam en soms ook zo onvoorspelbaar en veranderlijk.

Type 1 diabetes is een heftige diagnose, maar er zijn genoeg redenen om blij te zijn dat je het hebt of hebt gekregen in een tijd met zo veel ontwikkelingen. We zullen je een aantal redenen geven waarom het goed is om de moed erin te houden:

Varkens-insuline en naalden uitkoken

De varkens-insuline die vanaf de jaren ’20 gebruikt werd gaf veel vervelende bijwerkingen en pijnlijke spuitplekken. Pas in de jaren ’80 kwam synthetische insuline op de markt met veel minder bijwerkingen. Het duurde echter nog tot in de jaren ’90 dat er snellere insulines en mix-insulines op de markt kwamen die beter de werking van ‘echte’ insuline nabootsen.

Naalden hoef je niet meer uit te koken en te hergebruiken zoals tot de jaren ’80 het geval was. Ze zijn korter, dunner en scherper, waardoor het spuiten vele malen ‘prettiger’ is dan pakweg twintig jaar geleden. Wat te denken van je bloedsuikermeter: van urinestrips, naar 2 minuten test-tijd, naar in-5-seconden-klaar-meters die er ook nog eens fancy uitzien.

Complicaties

Hoe korter je op het moment gediagnosticeerd bent hoe minder kans je hebt op complicaties in de toekomst. De diabetes behandeling is zo veel verbeterd in de afgelopen decennia dat uit onderzoek blijkt dat een kleiner percentage type 1 diabeten te maken krijgt met complicaties. Wil je weten wat voor risico je loopt? Lees dan het artikel ‘Diabetes & Complicaties‘.

Insulinepomp

De insulinepomp is nog maar 15 jaar op de markt. Door alle verbeteringen in insuline en ook door de insulinepompen hoef je niet meer een strikt dieet te volgen. Daarbij is het veel beter mogelijk om je diabetes aan te passen aan je leven dan andersom. Door de komst van de continumeters wordt het nog makkelijker om je bloedsuikers onder controle te houden en beter inzicht te krijgen. De vergoeding is nog een hobbel om te nemen, maar laten we positief blijven en hopen dat de zorgverzekeraars snel tot inkeer komen. De ontwikkeling van de kunstmatige alvleesklier gaat gestaag en er is al een pomp (Medtronic Minimed Veo) die zichzelf kan uitschakelen als je langdurig een hypo hebt. De voordelen zullen op een gegeven moment echt moeten gaan opwegen tegen de kosten.

Andere technologieën

Tegenwoordig kan je op veel verschillende manieren contact hebben met je behandelaars, naast een halfjaarlijkse afspraak kan je tussendoor mailen of bellen en je waardes per mail of via een applicatie doorsturen. Zo kan je sneller met je vragen terecht en eerder ingrijpen. Er zijn genoeg apps die je helpen bij het bijhouden van je bloedsuikers, bloedsuikermeters die je kan aansluiten op je telefoon/tablet/computer, je pomp is uit te lezen en er zijn ook applicaties om koolhydraten te tellen. Er zijn op het moment veel bedrijven die nieuwe gadgets ontwikkelen; lang leve de mobiele wereld!

En tot slot …

Wees blij om te leven! Het is misschien moeilijk om te beseffen, maar tot 1921 was type 1 diabetes een doodvonnis. Daarbij bestaan er onderzoekers als Bart Roep en Eelco de Koning van het LUMC die al jaren veelbelovend onderzoek doen naar de genezing van type 1 diabetes. Nu niet meteen sceptisch worden, want elke stap in de richting van genezing is er één. Geduld hebben en tot die tijd roeien we met de inmiddels vele riemen die we hebben.