Naar de inhoud springen

Column Jasper – Nog 23

Nog 23. Ja, ongeveer 23 columns nog. Ik merk dat het niet altijd even snel komt, zo’n onderwerp. Je moet er tegen aan lopen, figuurlijk, en anders is het gewoon hard werken. Ik heb niks tegen een beetje arbeid, maar wel als dat geen onderwerpen oplevert. Maar goed, een klein rekensommetje heeft mij verteld dat ik nog maar 23 van die verhaaltjes moet schrijven, dan klinkt het opeens een stuk aantrekkelijker.

Voor de rekensom gebruik ik het gemiddelde van het aantal columns dat ik per jaar schrijf, 4, en dat vermenigvuldig ik met 6. Voor de rekenwonders onder ons: dat zijn er dus 24. Hier trek ik er nog een van af omdat ik eerder dit jaar al een column heb geschreven. TADA! Nog 23 te gaan. Waarschijnlijk zijn er nu een aantal lezers die denken: “aha, hij gaat dus nog 6 jaar lang columns schrijven!”. Dat klopt. In 2020 doeken wij Stichting ééndiabetes op, precies 7 jaar na onze oprichting.

Nu hoor ik de meeste van jullie denken: “Hé! Ik vind jullie leuk en ik wil graag dat jullie voor mij en voor de toekomst blijven bestaan. We hebben jullie nodig!” (een beetje overdrijven mag natuurlijk..). Dat is heel lief, wij zijn ook blij met jullie. We zijn straks alleen overbodig! In 2020 is type 1 diabetes genezen of het heeft op zijn minst geen invloed meer op je leven. Gelukkig maar!

Sorry, nu raak ik bij een aantal van jullie een gevoelige snaar. Ik weet het, veel van jullie horen al jaren dat type 1 diabetes genezen gaat worden, veel van jullie is het zelfs beloofd. Ik baal er ook van dat het nog steeds niet is opgelost. Ik ben van nature een realist, type ‘eerst zien dan geloven’, maar daarbij ben ik ook een optimist. Een gouden combinatie! Zo kan ik mijzelf hoop geven en toch niet teleurgesteld raken als het niet zover komt. Ik bof maar.

Ik begrijp dat er nu een aantal mensen deze pagina hebben afgesloten en dat is jammer, maar wel begrijpelijk. Ik ben in ieder geval blij dat jij nog leest. Ik zal je ook vertellen waarom. Of deze stichting inderdaad overbodig wordt in 2020 weet ik niet, maar als niemand dat gelooft dan gebeurt het zeker niet. Ik ben er heilig van overtuigd dat wij als jonge generatie de sleutel in handen hebben. Er zijn een aantal mensen in de wereld die ontzettend hard werken om type 1 diabetes op te lossen, maar zij hebben steun nodig. Zij moeten weten dat ze vertrouwd worden en dat er een grote groep mensen achter hen staat. Sterker nog, misschien ben jij wel diegene die de beslissing kan forceren! Ik geloof in ieder geval in jou en ik weet zeker dat 2020 dichter bij is dan je denkt als wij er samen de schouders onder zetten.

Zo, nog maar 22 columns te gaan. Ik hoor graag van je als het er zelfs nog minder kunnen worden.

Ben je nu geïnspireerd geraakt door Jasper? Sluit je dan aan bij ons JDRF Walk team, ‘Team van de Toekomst’ en help mee type 1 diabetes de wereld uit te lopen! Voor meer informatie, doneren of aanmelden check je onze teampagina!