Naar de inhoud springen

10 dingen die je moet weten als je net type 1 diabetes hebt

Als je net gediagnosticeerd bent met type 1 diabetes komt er een hele hoop op je af. Je zal veel nieuwe dingen leren en je lijf opnieuw moeten leren kennen. Om je een hart onder de riem te steken, hebben we tien tips voor je in deze moeilijke eerste periode. Ook om te zeggen ‘Het wordt echt beter!’:

  1. Je bent niet alleen! Er zijn in Nederland ruim 100.000 mensen met type 1 diabetes en velen met een soort gelijk verhaal als jij. Zoek ze op tijdens activiteiten of op internet.
  2. Je gaat je lichaam opnieuw leren kennen. In het begin is het lastig om het verschil te voelen, maar hypo’s en hypers ga je straks echt herkennen. Later kan je als een gevorderde ook onderscheid maken in soorten hypo’s en hypers. Geef jezelf de tijd. En bij twijfel: meten = weten!
  3. Bijna overal zitten koolhydraten in en koolhydraten zijn niet hetzelfde als calorieën! Zetmelen en suikers, daar zal je voortaan op gaan moeten letten. Lees verpakkingen, download een app, koop een voedingstabel of download een lijst. Het wordt op een gegeven moment echt makkelijker! Van producten die je veel eet, weet je straks uit je hoofd hoeveel koolhydraten erin zitten en je gaat steeds beter worden in schatten. Het kan helpen door in het begin alles te wegen. Voor meer tips, check dit artikel.
  4. Je zorgverzekering vergoed alles en alleen voor je eerste bestellingen heb je een recept nodig. Alle insuline, stripjes, pennen, bloedsuikermeters, afspraken met de diabetes verpleegkundige, arts etc. vallen onder je basisverzekering. Hier valt helaas wel je eigen risico onder, dus die zal je elk jaar standaard moeten betalen. Wel kan je bij sommige verzekeraars aan het begin van het jaar aangeven dat je hem gespreid wil betalen.
  5. Het is heel normaal dat alle type 1 diabeten eenzelfde situatie op verschillende manieren aanpakken. Probeer inspiratie te halen uit hoe anderen het aanpakken, maar sta er niet van te kijken als het bij jou toch net even anders werkt.
  6. Jij verandert continu en je diabetes zal elke keer met je mee veranderen. Er zijn zo veel dingen van invloed op je bloedsuiker, helaas zal je je insuline en strategie steeds moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Een paar kilo erbij, nieuwe baan, minder stress, hormonen. Het heeft allemaal invloed. Blijf flexibel en verander mee!
  7. Google is niet altijd je beste vriend. Er zijn veel websites die geen onderscheid maken in type 1 en type 2, met foutieve informatie komen of je bang maken met enge complicaties. Probeer goed te kijken waar je je informatie vandaan haalt en twijfel je: check het met je behandelaar. Ook andere mensen met diabetes hebben niet altijd gelijk!
  8. Boosheid, verdriet en teleurstelling ervaren we allemaal wel eens als het aan komt op het hebben van diabetes. En dat mag! Probeer er echter niet in te blijven hangen, want als je bereid bent om er energie in te steken kan je je diabetes echt aanpassen aan je leven en niet andersom.
  9. We maken allemaal fouten en we vergeten allemaal wel eens wat. Helaas bij diabetes kan een keer vergeten te spuiten, meten, infuus wisselen of vergeten om iets mee te nemen meteen een vervelende hoge bloedsuiker tot gevolg hebben. Jezelf straffen heeft geen zin, probeer rustig te blijven, te corrigeren en te leren van elke situatie.
  10. Je bent ook nog gewoon een mens! Niet elke verkoudheid, pijn in je buik, hoofdpijn en vermoeidheid heeft te maken met je diabetes. Het is soms allemaal moeilijk te onderscheiden, maar vergeet dat je naast diabetes-dingen ook nog dingen voelt die andere mensen ook wel eens hebben.
Scrol deze site door voor meer informatie of stuur ons een mailtje. Heb je de behoefte om online te praten met andere jongvolwassenen met type 1 diabetes? Meld je dan aan bij de Facebookgroep Jongvolwassen en type 1 diabetes.