Naar de inhoud springen

Met type 1 naar de sauna?

Op de vraag of je in je blootje rond wil lopen en of het je stoort dat mensen naar je kijken vanwege een eventuele infuussticker, moet je zelf een antwoord bedenken. Maar als je besluit een dag naar de sauna te gaan, ga je daar heen om te genieten en te ontspannen. Het kan dan natuurlijk heel vervelend zijn als je bloedsuikers zich niet zo ontspannen gedragen. We vroegen diabetesverpleegkundige Mariska Strijtveen van de Isala Klinieken om advies en kregen ook tips van de verschillende pompfabrikanten.

Mariska: ‘Je hebt meer kans op hypo’s, door de warmte en de ontspanning wordt de insuline beter opgenomen en heb je relatief minder insuline nodig. Als je wel hoge waarden krijgt in de sauna, kan dit zijn omdat je te weinig drinkt of je pomp te lang hebt afgekoppeld. Het is dus belangrijk goed te blijven drinken.

Volgens Mariska is de beste strategie om tijdens een sauna bezoek elke twee uur te meten, zo kan je het verloop van je bloedsuikers goed in de gaten houden en hypo’s en hypers voorkomen. Zorg dat je dextro in je kluisje of zak van je badjas hebt zitten en probeer wel gewoon te spuiten of bolussen voor het eten.

Mariska: ‘Of je voor een dagje sauna overstapt van de pomp naar spuiten is heel persoonlijk. Het lijkt mij wel prettiger om even helemaal vrij te zijn van een sticker.

Overleg als je wilt overstappen op spuiten met je diabetesverpleegkundige hoe je dit aan kunt pakken.

Hou er rekening mee dat je bij de eerste sessies misschien sneller gaat dalen door de warmte en ontspanning, maar als je vaker sessies doet en hierdoor je pomp veel is afgekoppeld, je een insuline tekort gaat krijgen en hierdoor juist kan gaan stijgen. Het kan dan verstandig zijn om de steeds gemiste basaal bij te bolussen. Dit is allemaal heel persoonlijk, dus meten = weten! Vergeet ook geen extra infuussetje mee te nemen, omdat door het vele water, zweten en hoge temperaturen de sticker van je infuus wat makkelijker los kan laten.

Verschillende pompen:

Medtronic geeft aan dat de insulinepomp niet waterdicht is en ook niet moet worden bloot gesteld aan temperaturen vanaf 42 graden Celsius. De pomp dient daarom afgekoppeld te worden bij sauna gebruik en buiten de sauna bewaard te worden. Hoewel de insulinepomp van Animas waterdicht is, wordt door de fabrikant het gebruik in de sauna afgeraden. Dit vooral in verband met het mogelijke effect op de insuline. De insulinepomp van Accu-Chek kan volgens de fabrikant beschadigingen oplopen bij blootstelling aan een hele hoge luchtvochtigheid. Ook hier wordt aangeraden om de pomp af te koppelen.

Ypsomed adviseert om niet met de Omnipod in een sauna te gaan, de insuline in de pod kan te warm worden en kan daarom niet meer goed werken. Het ligt niet zo zeer aan de pod zelf zegt het bedrijf. Overleg met je diabetesverpleegkundige wat te doen als je een Omnipod hebt en een dagje naar de sauna wilt.

Sensoren

De sensor van Medtronic is waterdicht als de zender op de sensor is gekoppeld, maar is niet bestand tegen hele hoge temperaturen. Glucosesensoren kunnen gebruikt worden bij temperaturen tussen 2 en 30 graden Celsius. Het is dus niet verstandig om met een sensor de sauna in te gaan. Dit geldt ook voor de sensor van Dexcom, die is ook niet bestand tegen temperaturen boven de 50 graden Celsius. Daarbij kan ook de sticker van de sensor makkelijk losweken door het vele water en de hoge temperaturen.

Een sauna bezoek kan achteraf ook nog effect hebben.

Mariska: ‘Sommigen hebben langer last van lage waarden. Dit komt waarschijnlijk door de ontspanning en de energie die het het lichaam kost om steeds af te koelen en op te warmen.

Je zal dus wel even goed rekening moeten houden met de eventuele effecten van een dagje sauna op je bloedsuikers, maar met een beetje extra aandacht hoeft dat niet een dagje ontspannen in de weg te staan. Gewoon lekker genieten dus!