Naar de inhoud springen

Diabetes & Seks

Type 1 diabetes kan van invloed zijn op je seksleven. Toch hoeft diabetes niet in de weg te staan om het leuk te hebben in bed. Om dit bespreekbaar te maken, zetten wij wat feiten voor je op een rijtje.

Seks is (als het goed is) een activiteit en heeft daarom invloed op je bloedsuiker. Daarbij heeft seks ook te maken met hormonen, die ook weer je bloedsuiker beïnvloedden. Zo kan seks je bloedsuiker zowel naar boven als naar beneden beïnvloeden. Uiteindelijk blijft ook hier het devies: meten is weten. Hoe suf het ook klinkt, als jij inzicht wilt van de invloed van een flinke vrijpartij op je waardes is het goed om vooraf en achteraf te meten. Of analyseer je sensor eens goed. Probeer het een aantal keer uit (dat moet geen straf zijn) en je weet hoe je lichaam in de meeste gevallen reageert op seks. Uiteraard kan het per vrijpartij ook verschillen.

Seks met een pomp

Als je een pomp draagt, kan deze tijdens de seks behoorlijk in de weg zitten en voel je je misschien minder aantrekkelijk. Het kan helpen om je partner bijvoorbeeld te leren hoe hij/zij je pomp af moet koppelen, zodat het erbij hoort. Bij bepaalde standjes kun je je pomp ook makkelijk om houden, maar de keuze is natuurlijk aan jou. Als je je pomp afkoppelt, hou er dan rekening mee dat je dan dus ook tijdelijk geen insuline krijgt en je bloedsuiker kan stijgen. Sommige infusen hebben een scherp randje, waar je partner zich aan kan bezeren, maar een beschermingdopje biedt in dat geval uitkomst (leg die dus naast je bed neer). De Omnipod kan helaas niet worden afgekoppeld, maar dan kan je wellicht spelen met verschillende standjes, zodat hij niet in de weg zit.

Hypo’s & hypers tijdens de seks

Maak de invloed van hypo’s en hypers op je seksleven bespreekbaar met je partner! Bij een hoge of lage waarde kan het voor een man moeilijker zijn om een erectie te krijgen of vast te houden en bij vrouwen kan het vaginale droogheid veroorzaken. Daarbij heb je na een flinke hypo, met een hogere waarde of door veel bloedsuikerschommelingen ook niet altijd zin. Bespreek met je partner dat je even de tijd nodig hebt, even iets moet eten of probeer andere dingen uit, want anders kan het een grote bron van frustraties worden. Bij zowel mannen als vrouwen is het goed om je te beseffen dat langdurig hoge Hba1C waarden met daarbij vermoeidheid en andere klachten ook van negatieve invloed kan zijn op je libido.

Bij terugkerende erectieproblemen kan het verstandig zijn om dit met je internist of diabetesverpleegkundige te bespreken en te kijken naar een mogelijke behandeling, bijvoorbeeld met medicatie. Bij vrouwen die veel last hebben van vaginale droogheid kan glijmiddel een uitkomst bieden. Tegenwoordig kan je bij de drogist of op internet vele verschillende soorten glijmiddel kopen en kan het zelfs leuk zijn te experimenteren met alle soorten.

Extra voor vrouwen

Je vagina is nogal gevoelig voor schommelingen (hormonen, stress en dus ook schommelende bloedsuikers) en diabetes is daarom een extra risicofactor voor het krijgen van een vaginale schimmelinfectie. Een schimmel is onschuldig (het is geen SOA), maar kan wel heel vervelend zijn met jeuk, een branderig gevoel, roodheid en gele afscheiding en is daarbij natuurlijk totaal niet sexy. Je kunt tegenwoordig bij de drogist middeltjes kopen om een schimmel te behandelen, maar ga naar de huisarts als dit niet helpt of je het niet vertrouwd. Behandel een schimmel wel, want je kan je partner namelijk besmetten. Klik hier voor meer informatie over schimmelinfecties.

Bespreek dus met je partner dat je bloedsuikers soms roet in het eten kunnen gooien van een vrijpartij en bespreek samen wat voor jullie in zo’n situatie dan de beste oplossing is! Laat het in ieder geval je plezier in bed niet verpesten!