Naar de inhoud springen

Wisselen van arts, is dat oké?

De meeste mensen kiezen een ziekenhuis in de buurt. Vaak heb je ook niet echt invloed op de arts of diabetesverpleegkundige die je uiteindelijk krijgt. Echter kan de kwaliteit per persoon heel erg verschillen of klikt het gewoonweg niet. Wat doe je dan? Veel type 1 diabeten blijven hangen bij een arts of diabetesverpleegkundige waar ze helemaal niet tevreden over zijn. En waarom? Je hebt toch het recht op de beste zorg?!

De relatie met je behandelaar begint natuurlijk bij jezelf. Elke patiënt is anders en het is belangrijk dat je zelf aangeeft wat je wilt bespreken tijdens een consult en waar je begeleiding bij wilt. Ga voorbereid naar je afspraak; schrijf bijvoorbeeld je vragen op van tevoren en vraag om uitleg als dingen niet duidelijk zijn. Wat voor je behandelaar misschien logisch is, hoor jij misschien voor het eerst. Jij neemt het initiatief en je behandelaar coacht je hierbij, dat zou een gezonde relatie zijn.

Als het voor je gevoel niet lekker loopt, kan je als eerste natuurlijk de dialoog aangaan met je behandelaar. Dat soort gesprekken kunnen heel moeilijk zijn, maar kunnen ook opluchten en de relatie verbeteren. Het kan handig zijn om iemand mee te nemen naar dit gesprek. Bereid thuis voor wat je wilt zeggen over wat je dwars zit. Heeft de dialoog niet het gewenste effect of mis je simpelweg een klik, kan het misschien beter zijn om te wisselen van behandelaar. Type 1 diabetes vergt veel van jezelf (discipline, inzicht, inzet, keuzes maken) en je hebt daar natuurlijk de beste begeleiding bij nodig. Het is belangrijk voor jezelf dat je vertrouwen hebt in je behandelaar en je je begrepen voelt. Zijn die laatste twee dingen niet aanwezig, hebben de consulten misschien zelfs helemaal geen zin. Want: Waarom zou je aanwijzingen opvolgen van iemand die je niet vertrouwt of die jou niet begrijpt?

Hoe pak je dat dan aan?

De makkelijkste manier om te wisselen, is om te kijken of er andere artsen of verpleegkundigen werken in het ziekenhuis of de poli waar jij onder behandeling bent. Bij het maken van een nieuwe afspraak kan je bij de assistente aangeven dat je een afspraak wil bij een ander. Is dit niet mogelijk en/of wil je helemaal wisselen van ziekenhuis, heb je een verwijzing nodig van je huidige arts. Met deze verwijzing kan je een ander ziekenhuis uitkiezen. Dit kan je ook telefonisch regelen of via je huisarts.

Kiezen

Hoe je een nieuw ziekenhuis of behandelaar kiest is helemaal afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Kijk eens of je andere diabeten in je omgeving kent en vraag naar hun ervaringen. Je kan natuurlijk ook naar de poli bellen en bepaalde zaken navragen voor je een eerste afspraak maakt. Artsen kunnen tegenwoordig gereviewd worden op de website van www.zorgkaartnederland.nl. Je kan kijken of de arts die je op het oog hebt hier bij staat.  Helaas doen nog te weinig mensen dit, om echt een goed beeld te krijgen van je nieuwe arts. Er is echter nog niemand die een review heeft geschreven over zijn/haar diabetesverpleegkundige, dus daarvoor kan je de website (nog) niet gebruiken.

Bijna alle zorgverleners en ziekenhuizen zijn gecontracteerd met alle zorgverzekeringen. Het is wel verstandig het na te vragen bij je zorgverzekering. Dit kan je ook online bekijken op de website van de verzekering of je nieuwe ziekenhuis. Je kan er ook voor kiezen om dit na te vragen bij het maken van de eerste afspraak.

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en heb je zelf type 1 diabetes, dan zou je je vraag kunnen stellen in de Facebookgroep Jongvolwassen en Diabetes. Misschien dat één van de meer dan 800 leden van de groep een goede tip voor je heeft. Maar hier geldt ook: het moet klikken en dat weet je alleen als je iemand echt ontmoet. En mocht het nu toch weer zo zijn dat je niet tevreden bent, schroom niet om weer te wisselen. Want uiteindelijk draait het om jouw gezondheid en die verdient de beste zorg!

2 gedachten over “Wisselen van arts, is dat oké? Een reactie plaatsen