Naar de inhoud springen

Overeten bij een hypo, wat kun je eraan doen?

Bij een flinke hypo kan het wel eens voorkomen dat er een soort oergevoel in je naar boven komt. Je lichaam schreeuwt om suiker, het liefste zo veel mogelijk en daar heeft het maar deels gelijk in. Veel mensen plunderen hierdoor de keukenkastjes en koelkast, met als gevolg een paar uur erna: een hoge bloedsuiker. Waarom doen we dit? En welke tips zijn er om minder te eten?

Goed en minder goed hypo voedsel

Allereerst is het goed om te weten welke voedingsmiddelen je het beste kan nemen als je een hypo hebt. Je lichaam wilt snel suikers en het is daarom ook slim om de snelste te nemen. Het allerbeste zijn dextrose/glucose tabletten (ongeacht het merk) en hypogels. Deze bestaan namelijk puur en alleen uit de snelste suikers, druivensuikers, en worden binnen 10 minuten opgenomen in het lichaam. Het komt allemaal neer op hoe lang de koolhydraatketens zijn. Meer over koolhydraatketens vind je in het artikel ‘Wat zijn langzame en snelle koolhydraten?‘. Daarbij komt ook nog: hoe meer andere ingrediënten er aan het product zijn toegevoegd (ook E-nummers), hoe langer het duurt om het af te breken en het op te nemen.

Vruchtensap, gedroogd fruit, honing en frisdrank zijn een goede tweede. Ook hier geldt: als ze toevoegingen bevatten duurt het langer om af te breken en daarom kan het tot 20 minuten duren voordat het volledig is opgenomen in je lichaam. Chocola, koekjes, melk, ijs: er zit allemaal veel suiker in, maar helaas ook een hoop vet. Hierdoor wordt de opname flink vertraagd en kan het wel een half uur duren voordat je je beter gaat voelen. Vetrijke producten zijn dus niet handig voor het behandelen van een hypo. Daar zit dan ook het gevaar van overeten: het duurt langer voordat je je beter gaat voelen en daarom neem je nog maar wat extra en misschien nog wel een keer. Vermijd vet dus bij een hypo!

De keuze wat je eet of drinkt is dus belangrijk bij een hypo. Dat klinkt natuurlijk allemaal heel logisch, maar bij een hypo werken je hersenen ook nog maar op halve kracht en zie dan maar eens doordachte beslissingen te maken. Daarbij komen de glucosetabletten vaak je neus uit als je een periode hebt (gehad) met veel hypo’s. Je kan het jezelf makkelijk maken. Er zijn mensen die een hypo-hoek, hypo-plek of een hypo-mandje hebben in hun huis. Hier liggen spullen in die geschikt zijn voor de hypo en het is precies genoeg, zodat het niet nodig is om de keukenkastjes af te gaan. Bereken eventueel samen met je diabetesverpleegkundige uit hoeveel voor jou ‘precies genoeg’ is. Zie het maar als een ‘medicijn’ tegen het vervelende gevoel en dan is het ook niet nodig om verder op voedseljacht te gaan.

Andere tips:

  • Ga zitten als je dextrose tabletten aan het eten bent of je sapje drinkt. Hierdoor kom je even tot rust en sta je niet al kauwend de keukenkastjes of koelkast te plunderen.
  • Er zijn tegenwoordig meerdere smaken glucose tabletten op de markt. Het is soms even zoeken maar het merk Dextrose heeft in Nederland enkele smaken en in Duitsland zelfs een enorme keuze. Glucotabs heeft twee smaken: sinaasappel en framboos. Verder kan je bij De Tuinen en de Kruidvat van het eigen merk glucose tabletten kopen in allerlei smaken.
  • Reken (samen met je diabetesverpleegkundige) uit hoeveel koolhydraten je nu echt nodig hebt om weer in de juiste range te komen. Om van 3 naar 5 of 6 te gaan hoef je in principe niet heel veel te eten. Voor de meeste mensen zijn 15 à 20 koolhydraten dan ook genoeg. Weten hoeveel koolhydraten je nodig hebt kan helpen om niet meer dan dat te nemen.
  • Voor de mensen die bij een nachtelijke hypo helemaal los gaan: leg je bloedsuikermeter en wat je nodig hebt voor een hypo naast je bed neer. Dan kun je en lekker in bed blijven en hoef je niet naar de keuken om onnodig veel te eten en wakker te worden met een flinke hyper.

Alles wat je extra eet, zijn ook weer extra calorieën en de kans op doorschieten naar een hoge bloedsuiker is natuurlijk ook aanwezig bij een vreetbui. Het kan natuurlijk geen kwaad om je af en toe even helemaal te laten gaan en je helemaal vol te vreten. Probeer dan wel altijd na te denken over de gevolgen en eventueel gewoon te bolussen of spuiten voor de koolhydraten die je te veel hebt gegeten. Want uiteindelijk zit niemand te wachten op jojoënde bloedsuikers.