Naar de inhoud springen

Type 1 en tattoeages: kan dat?

Als je kijkt naar Darren Bras, een tattoo-artist uit Miami Ink geloof je meteen dat het prima mogelijk is om een tatoeage te laten zetten als je diabetes hebt. Darren zit namelijk helemaal onder. Hij kreeg type 1 diabetes toen hij anderhalf was en gebruikt de Omnipod. Gewoon over zijn tatoeages. Toch zal je door je diabetes wel wat dingen ter overweging moeten nemen als je tattoo wilt laten zetten. Wij vroegen advies aan Mariska, diabetesverpleegkundige van Isala in Zwolle en aan Jan-Willem, tatoeëerder uit Rotterdam:

Jan-Willem: “Qua medische achtergrond wordt er aan de klant gevraagd of zij/hij hemofilie heeft of (bloedverdunnende) medicijnen gebruikt. Dit vragen we voornamelijk vanwege de genezing van de tatoeage: wanneer het getatoeëerde oppervlak te veel bloed, kan daardoor de inkt niet goed ingekapseld worden. Dit kan invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van de genezen tatoeage.

Bij de tattooshop zal er over het algemeen niet gevraagd worden naar diabetes. Je hebt geen medische verklaring nodig. Het kan echter wel degelijk invloed hebben op zowel de genezing van de tatoeage, als op je bloedsuikers. Dit is lang niet bij iedereen het geval. Daarom is diabetes voor de tatoeëerder geen officiële aanleiding om te twijfelen aan de genezing van de tatoeage of het welzijn van hun klant. Het is echter wel belangrijk om zelf rekening te houden met je diabetes. Twijfel je, kan je altijd advies vragen aan je internist of diabetesverpleegkundige.

Mariska: “Mensen met type 1 diabetes kunnen gevoeliger zijn voor ontstekingen. Sommige mensen ervaren dat wondjes minder snel genezen. Wij adviseren dat je stabiele bloedsuikers hebt als je een tatoeage laat zetten. Sterk wisselende bloedsuikers kunnen het herstel negatief beïnvloeden en ook het uiteindelijke resultaat van de tatoeage.

Ook kan het zetten van de tatoeage zelf je bloedsuikers beïnvloeden. Door de pijn kan je lichaam een stressreactie geven en je bloedsuikers kunnen daarop reageren door de adrenaline die dan vrij komt. Ook tijdens het herstel van je tatoeage kunnen je bloedsuikers beïnvloed worden. Allemaal natuurlijk afhankelijk van je diabetes-instelling, de grootte van de tatoeage en de nazorg. En soms ook een beetje geluk.

Zowel Mariska als Jan-Willem geven aan dat het belangrijk is dat je een tatoeage laat zetten door een professional. Vraag naar de ervaringen van mensen die al een tatoeage hebben en kijk in ieder geval of de tattooshop een keurmerk heeft van de GGD. Dit kan je checken via deze website. Het keurmerk zegt niks over de kwaliteit van de tatoeëerder zelf, maar wel dat er hygiënisch gewerkt wordt. Wat natuurlijk wel belangrijk is voor het herstel en uiteindelijke resultaat. Voor informatie over de artistieke kwaliteiten van de tatoeëerder zal je zelf op onderzoek uit moeten gaan. Zoek op internet, neem een kijkje in de tattooshop en vraag het in je omgeving.

Diabetes is geen contra-indicatie, maar je moet je wel beseffen dat het zetten van een tatoeage extra risico’s met zich mee kan brengen.

Mariksa: “bij mensen met een HbA1c van boven de 100 mmol/mol (oude waarde: 11,3%) zeggen we dat het verstandiger is om het laten zetten van de tatoeage uit te stellen.

Hygiëne is erg belangrijk voor een goed herstel en Mariska geeft aan dat extra smeren met een vettige zalf aangeraden kan worden. Welke zalf precies, kan je navragen bij de tatoeëerder. Zo krijg je het mooiste resultaat. En daar gaat het uiteindelijk om!

Jan-Willem: “Het laten zetten van een tatoeage heeft ongeveer dezelfde impact als een schaafwond. Qua nazorg is het belangrijk dat je de aanwijzingen opvolgt van de tatoeëerder.”

Conclusie: met diabetes kun je (meestal) prima een tattoeage nemen, maar houd de wond in de gaten, en overleg altijd even met je arts of diabetesverpleegkundige als je niet zeker van de zaak bent!