Naar de inhoud springen

Beroemdheden met type 1 diabetes

Omdat iedereen soms wel wat extra inspiratie kan gebruiken, hebben wij een overzicht gemaakt van nationale en internationale beroemdheden en sporters met type 1 diabetes.

Halle Berry – actrice, heeft het vanaf haar 22ste . Ze claimt dat ze genezen is van type 1 door een bepaald dieet, maar deskundigen zeggen dat ze waarschijnlijk vanaf jongs af aan al een MODY variant heeft gehad, want inmiddels spuit ze ook niet meer. Ze heeft twee gezonde kinderen op de wereld gezet en zet zich wel in voor de American Diabetes Association.

Nick Jonas – zanger bij de band The Jonas Brothers, heeft type 1 vanaf zijn 13de en is één van de beroemdheden die hier ook openlijk voor uitkomt. In het filmpje hieronder wordt hij geïnterviewd door Larry King over zijn diabetes:

Madeline Trumble – Amerikaanse actrice die op Broadway de rol van Mary Poppins speelt, heeft diabetes type 1 sinds haar vierde en gebruikt een Medtronic pomp.

Bret Michaels – zanger van de band Poison en heeft type 1 sinds zijn zesde. Probeert samen met zijn vrouw veel geld in te zamelen voor onderzoek naar diabetes. In onderstaand filmpje legt hij uit wat diabetes voor hem inhoud, hoe hij er mee om gaat en over zijn dochter, die hoogstwaarschijnlijk ook diabetes gaat krijgen:

Neil Young – zanger, type 1 vanaf zijn zesde en kreeg tegelijk ook epilepsie.

Este Haim – bassiste bij de band HAIM, bekend van de hit ‘Forever‘ en ‘If I could change your mind‘ heeft diabetes sinds haar veertiende. Ze is de oudste van de zusjes. Tijdens Glastonbury 2014 had ze een heftige hypo, waardoor ze van het podium af moest en haar manager moest ingrijpen. Ze heeft veel moeite gehad tijdens de puberteit met haar diabetes, maar ze probeert nu positief te blijven en dit helpt om haar diabetes beter onder controle te hebben.Check ook onderstaand filmpje!

Jeremy Irvine – Britse acteur bekend van onder andere Great Expectations, Now is Good en War Horse. Jeremy heeft diabetes vanaf zijn zesde en heeft voor de JDRF mee gedaan aan trials voor de artificial pancreas.

Izaira Kersten – Nederlandse actrice, reist rond door Nederland met haar voorstelling Candy en Suikerwerken, die gaan over type 1 diabetes: www.suikerwerken.com 

Anne – één van de deelneemsters aan de eerste Voice of Holland, heeft inmiddels haar eerste album uit.

Chris Dudley – Een Amerikaanse NBA speler (basketbal) was 16 toen hij gediagnosticeerd werd met type 1. Inmiddels is hij gestopt met basketballen. Hij heeft zijn eigen organisatie á la Bas van de Goor in Amerika met seminars en kampen voor kinderen en volwassenen met diabetes: http://www.chrisdudley.org/

Gary Forbes – Een andere Amerikaanse NBA speler die sinds zijn 19e type 1 heeft en op dit moment bij de Houston Rockets speelt.

(Sir) Steve Radgrave – Britse roeier, won in totaal 6 gouden Olympische medailles, de laatste in 2000 en drie daarvan met type 1 diabetes. In Engeland wordt hij gezien als één van de grootste sporters van het land. Hij bracht de afgelopen Olympische Spelen de vlam het stadion binnen.

Chris Southwell – Professioneel snowboarder en houdt van extreme sports. De 30 jarige, Britse sporter heeft diabetes type 1 sinds 2005 en is de 7 continents 7 adventures challenge begonnen, waar hij wil laten zien dat je met diabetes type 1 ook in staat bent tot extreme dingen. Op zeven verschillende continenten zal hij zeven extreme sportieve uitdagingen aangaan, zoals de trans Andes challenge en de coast to coast in Australie. Check zijn website voor meer informatie.

Kris Freeman – Cross country skiër, 33 jaar (zie artikel-afbeelding) en ontdekte dat hij diabetes had in 2002 vlak voor de Olympische Spelen in Salt Lake City. Hij doet dit jaar in Sotsji voor de vierde keer mee aan de Olympische Spelen en heeft al 16 nationale titels op zijn naam. Hij gebruikt sinds 2008 de Omnipod in combinatie met de Dexcom continu meter. De vorige Olympsiche Spelen in 2010 is hij ingestort door een flinke hypo, maar hij heeft de race wel af kunnen maken. Op zijn blog post hij de laatste updates over zijn wedstrijden, maar ook hoe hij zijn diabetes daarbij probeert te managen: http://krisfreeman.net/

Darren Brass – Tattoo artiest uit Miami Ink (te zien op TLC), 32 jaar en heeft sinds dat hij 18 maanden is, type 1 diabetes. Hij gebruikt een Omnipod en zit totaal onder de tatoeages. Mensen met diabetes vragen speciaal naar hem om ‘diabetes-tatoeages’ te laten zetten. Lees hier een interview met hem.

Miss Idaho 2014 Sierra Anne Sandison – Heeft type 1 diabetes sinds februari 2012. Tijdens de bikinironde van de Miss Idaho 2014 verkiezing droeg ze haar T-Slim insulinepomp (Nb. niet verkrijgbaar in Nederland) aan haar bikinibroekje. In september 2014 doet ze mee voor de Miss America verkiezing en ze wil de wereld vertellen over diabetes en het overwinnen van hindernissen in het leven. Ze blogt op de website van Miss Idaho (hier vind je ook de foto van haar in bikini met pomp) en is ook te volgen op Twitter. Ander weetje: Miss America van 1999 Nicole Johnson heeft ook type 1 diabetes.

Nederlandse sporters met type 1 diabetes:

Jan Arie van der Heijden – voetballer (verdediger) bij Vitesse, diabetes sinds zijn 14e. Lees hier een interview met Jan Arie van der Heijden over voetbal en diabetes.

Bas van de Goor – volleyballer, winnaar Olympisch goud in 1996 en oprichter van zijn eigen stichting.

Valerie Magis – 22 jarige hockyspeelster bij Oranje Zwart, en inmiddels toegevoegd aan de Oranje selectie. Valerie heeft sinds April 2012 diabetes.

Michael Poot – Schaatser, NK sprint.

Martijn Verschoor – wielrenner voor het Amerikaanse Team Type 1, diabetes vanaf zijn 13e, traint in de VS.

Babi Obia – Softbalster bij de Nederlandse selectie, diabetes sinds 2004

Lydia Mossel – Nederlands Kampioene Karate, diabetes sinds haar 10e en werkt sinds 2013 fulltime bij de BvdG Foundation.

(Zie in het overzicht van ambassadeurs van de BvdG Foundation welke Nederlandse (top)sporters er nog meer diabetes type 1 hebben)