Naar de inhoud springen

Column Câthy – Mooi

Het is/was een hele trend: #showmeyourpump. Voor wie het nog niet helemaal heeft meegekregen: in de Verenigde Staten heeft de nieuwe miss Idaho de bikinironde met haar insulinepomp om gelopen. Sinds een aantal jaar heeft ze type 1 diabetes en met deze actie heeft ze een statement willen maken. Je bent door het dragen van een insulinepomp niet minder mooi. Rond de hashtag is op Facebook en Twitter een ware hype ontstaan, die de hele wereld overgaat. Iedereen deelt nu foto’s op de social media met daarop zichtbaar de pomp (of insulinepennen) te zien.

Het gekke is dat een week voor deze hele hype mijn oog viel op een artikel in de Metro: ‘Ben jij te knap om ziek te zijn?’ In het artikel wordt een Amerikaans onderzoek beschreven waaruit blijkt dat hoe knapper je bent, hoe minder kans je hebt op ziektes als oorsuizen, astma, diabetes, depressies en een hoge bloeddruk. Aantrekkelijke mensen voelen zich ook gezonder. Volgens de onderzoekers is aantrekkelijkheid een teken van goede genen, wat ook weer bijdraagt aan een goede gezondheid.

Het klinkt allemaal heel logisch, maar ik ging het natuurlijk ook omdraaien. Omdat ik chronisch ziek ben, ben ik daarom dan ook automatisch minder mooi? Dat idee is niet best voor je zelfvertrouwen. Gelukkig wees iemand mij op het feit dat statistiek ook zegt dat het niet voor iedereen geldt. Meer kans, wil niet zeggen dat iedereen met een chronische ziekte automatisch minder knap is.

Ruim een week erna kreeg ik de uitzondering op de regel bevestigd: Sierra Anne Sandison werd gekroond tot de nieuwe miss Idaho en je kan veel van haar vinden, een knappe dame is het zeker. Mijn zelfvertrouwen werd weer gesterkt. De onderzoekers zullen zeker een punt hebben. Maar uiteindelijk denk ik dat meerdere zaken bepalen of iemand mooi is of niet. Daarom maakt het feit dat je chronisch ziek bent en je daardoor niet laat tegenhouden, nog wel mooier dan al die ‘gezonde’ mensen!