Naar de inhoud springen

Diabetes & Trouwen

Wat heeft diabetes met trouwen te maken, zal je denken? Nou als het goed is helemaal niks, maar je wilt ook niet dat je diabetes met de eer strijkt op één van de mooiste dagen van je leven. Als ongehuwde diabeet ging ik op zoek naar verhalen van getrouwde diabeten en kreeg ik tips van Loes, weddingplanner met type 1 diabetes. Als je trouwplannen hebt, kan je maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn!

Met alle emoties, spanning en een compleet afwijkend ritme van de dag, zou even wat vaker meten de voorkeur hebben. Maak iemand verantwoordelijk voor je bloedsuikermeter en het bij zich hebben van hypo-voedsel.

Loes: ‘Beter iets vaker meten, dan dat je al zwetend en trillerig het jawoord moet geven toch? Tijdens mijn eigen huwelijk had mijn moeder mijn bloedglucosemeter in haar tasje. Geloof me, moeders zijn altijd graag dicht bij de bruid of bruidegom in de buurt dus dat kan nooit mis gaan. Natuurlijk wel even opletten met prikken dat je geen bloeddruppel op je jurk achterlaat.

Gelukkig zijn de meeste moeders voorbereid met zakdoekjes, ook ideaal voor bloeddruppels. Geef je moeder (of andere familielid of vriend) de taak om je in de gaten te houden en je subtiel te herinneren te prikken, spuiten/bolussen. Het kan helpen om de catering in te lichten of te laten inlichten om op gezette tijden iets te eten of te drinken bij je langs te brengen, zodat je het zelf niet vergeet. Voor de bruiden is het goed na te denken waar de insulinepomp gestopt wordt.

Loes: ‘Over het algemeen moet dat niet zo’n probleem zijn, want de meeste trouwjurken laten wel wat ruimte over om een pomp weg te werken, meestal ergens ter hoogte van je bovenbeen. Ik had zelf een korte jurk, en heb mijn pomp vastgeklemd onder de sexy hold-up panty. Je weet wel, zo’n panty die tot halverwege je bovenbeen loopt, met een handige anti-slip laag op zijn plek gehouden wordt en daardoor ook mooie houvast biedt aan een pomp.’

Het hangt natuurlijk een beetje van de jurk af, maar andere mooie verstop plekken kunnen in je BH zijn aan de voorkant of zijkant, aan je ondergoed aan de voorkant (tussen je heupbot en je navel in) of in een band om je been. Op internet kan je genoeg banden en klemmen vinden voor de verschillende pompen. Loes: ‘De bruidegommen met diabetes hebben waarschijnlijk ook niet zo’n gedoe met het verbergen van een pomp of makkelijke plek om te spuiten.‘ Een Omnipod kan natuurlijk op een tactische plek gezet worden, bovenbeen en onderrug zijn bijvoorbeeld mooie verstop plekken.

Ervaring van Patricia:

Ik heb in mijn jurk een apart zakje laten naaien voor mijn pomp. Zo kon ik er makkelijk bij om te bolussen. Mijn moeder (en tevens daggast) had mijn bloedglucosemeter, dextro en eten bij haar. Mocht ik een hypo hebben, dan had ik alles in binnen handbereik. Een aantal keer heb ik mijn bloedsuiker gemeten, sowieso voor de lunch en voor het diner. Verder heb ik de hele dag genoten en was mijn diabetes op de achtergrond aanwezig.

Lees ook eens de blog van Kerri, zij heeft een speciaal zakje in haar trouwjurk laten naaien, om haar pomp in te verstoppen. Aangezien je jurk in de meeste gevallen toch vermaakt moet worden, zou je dit ook kunnen overwegen. Lees haar verhaal en bekijk foto’s (Engels): sixuntilme.com

Voor de bruiden die spuiten kunnen hold-up panty’s ook een uitkomst zijn. Als je je jurk omhoog doet, hou je precies genoeg ruimte om in je been te kunnen spuiten. Loes: ‘Wellicht wel even iemand vragen die je jurk omhoog houdt, want dat is meestal nogal een klus…‘ Anders is bij een jurk met korte mouwen, de bovenarm nog een uitkomst om in te spuiten.

Ervaring van Ray:

‘Ik heb eigenlijk niks anders gedaan dan anders, gewoon meten en spuiten. Het ging allemaal zo snel, ik heb het eigenlijk allemaal niet echt door gehad.’

Ervaring van Marieke:

‘Trouwen… Ik kan me echt niet herinneren dat ik daar iets speciaals voor heb gedaan om eerlijk te zijn. Dus ben bang dat ik daar niet zoveel zinnigs over kan zeggen.’

Verder moet je gewoon rekening houden met taart, alcohol, warmte en dansen, maar dat is natuurlijk niet anders dan ‘normale’ dagen. Zoals je ziet aan de reacties hier boven, waarschijnlijk ben je er als het goed is helemaal niet mee bezig.

Loes: ‘ Trouwen…ik hoop dat het je ooit te wachten staat, want het is zooo leuk! En ja, natuurlijk is het met diabetes weer even iets extra’s om rekening mee te houden. Maar dat mag de pret zeker niet drukken! Verder is mijn grootste tip: genieten! Zorg voor een goede ceremoniemeester die op de hoogte is van je diabetes. Zoek het liefst een professional zodat ook al je vrienden en familie kunnen genieten van jullie dag. Mocht je er nog eentje zoeken….’ www.fabuloes.nl