Naar de inhoud springen

Situaties waarin je beter geen hypo kunt hebben

Natuurlijk is een hypo in bijna elke situatie vervelend, maar aangezien je je tijdens een hypo soms kan gedragen alsof je dronken bent, kunnen sommige situaties gevaarlijk, gênant, irritant of hilarisch zijn. We zetten tien geinige hypo situaties voor je op een rijtje:

Gevaarlijk! Scherpe messen

Boter op je brood smeren moet nog gaan, maar in de weer met scherpe messen om dingen te snijden is geen goed idee met een hypo. Dus ga niet eigenwijs een appel schillen, paprika’s snijden of kip in blokjes hakken. Als je je vingers lief hebt: wacht heel even tot je coördinatie zich weer heeft herstelt!

Make-up

Om goed voor de dag te komen is het wel belangrijk dat de make-up op plekken zit waar je het graag wilt hebben. Niet dat je eyeliner diagonaal over je oog loopt, je lippenstift over je lippen zit en mascara in je wenkbrauwen zit. Toch maar even wachten tot je scherper ziet en iets minder shaky bent.

Tijdens een eerste date

Vertellen op je eerste date dat je diabetes hebt, dat moet je zelf weten, maar je wilt liever niet eerst uit je nek kletsen en daarna moeten toegeven dat wat je net uitkraamde het gevolg is van je diabetes. Zo’n eerste indruk is toch wel belangrijk…

Bestellen

Je hebt je moeten haasten, het is later dan normaal en je zit een beetje trillerig naar de menukaart te staren. Keuzes maken terwijl je een hypo hebt kan al behoorlijk in gewikkeld zijn, grote kans dat je in jezelf aan het mompelen bent, drie keer je keuze hebt veranderd of gewoon doods naar de ober staart.

Bij de diabetesverpleegkundige

Als je naar je diabetesverpleegkundige gaat (of de internist) wil je toch gebruik maken van de korte quality-time die je daar krijgt. Al je vragen vergeten of de eerste tien minuten niet uit je woorden kunnen komen zijn niet heel wenselijk. Het zijn gelukkig de mensen die begrijpen dat het wel eens kan gebeuren, maar je komt er toch eigenlijk liever om te horen en te vertellen dat het best wel goed met je gaat.

In de supermarkt

Als je zeker wil weten dat je alle ingrediënten meeneemt en niet met random dingen thuis komt, kan je beter even wachten voor je in de supermarkt in gaat. Straks sta je in jezelf te mompelen voor een schap te staren naar de pakken rijst, om vervolgens niet meer te weten waarom je precies daar staat. Daarbij wil je ook niet daar bovenop bij het betalen van je leeg gedronken blikje cola je pincode ineens vergeten…

Solliciteren

Je wilt op je nieuwe baas natuurlijk praten over al je competenties en kwaliteiten en dan helpt gestamel natuurlijk niet. Bij je eerste gesprek ben je ook niet verplicht om te vertellen dat je diabetes hebt en met een hypo maak je misschien wel een onuitwisbare indruk, maar misschien niet degene die je had willen maken.

Tijdens een uitvoering/optreden

Je moet er toch niet aan denken dat je voor een volle zaal ineens je tekst of akkoorden vergeet. Maar misschien ontdek je onbewust ineens de komiek in jezelf…

Als je net je tanden hebt gepoetst

Je kent het wel, heb je net je tanden uitgebreid gepoetst, geflost, gestoken en gespoeld en je staat op het punt om naar bed te gaan… Hypo-time! Dat betekent dus weer de keukenkastjes in en nog een keer je tanden poetsen. Of toch niet… Zal je tandarts niet blij mee zijn.

Scharen

We zijn eigenlijk weer terug bij het eerste punt, maar als je iets leuks aan het fröbelen of knutselen bent, wacht dan ook even weer tot je weer de volledige controle hebt. Recht knippen is sowieso al moeilijk, maar lijkt met een hypo haast onmogelijk. Verder zijn bloedvlekken op je knutselwerk leuk met Halloween, maar wordt door de meeste mensen toch als een beetje luguber gezien …