Naar de inhoud springen

De Freestyle Libre – Jaspers eerste update

Vrijdag 12 september stonden er twee mensen van Abbott voor de deur. Of ik voor hen een gloednieuw apparaat wilde testen. Ja natuurlijk! Ik was al op de hoogte van de Freestyle Libre, we waren immers al eens naar een bloggersevent geweest en dat had mij enthousiast gemaakt. Voor wie wil weten wat het precies is: www.freestylelibre.nl. Een sensor, zo groot als een euromunt, die ik kan scannen om mijn bloedglucosewaarde te meten, dat klinkt sowieso goed! Geen vingerprikken meer en nog mooier: een grafiek met mijn waardes!

Na een korte uitleg mocht ik mijn sensor inbrengen. Het systeem is vrij simpel in gebruik en het inschieten is een fluitje van een cent. Ik ben al jaren aan de pomp, tegenwoordig de Omnipod, dus ik ben wel gewend iets naar binnen te schieten en aan mijn lichaam te brengen. Is het pijnloos? Ja en nee. Mijn ervaring is dat het inschieten van een infuus soms pijnloos is, soms niet. Meestal is de pijn niet hevig en snel weg, af en toe doet het iets meer pijn en blijft het wat langer hangen. Ik vermoed dat dit bij de Freestyle Libre niet anders zal zijn. Niks om je druk over te maken in ieder geval.

De allergrootste verandering ten opzichte van andere systemen is dat deze sensor maar liefst 14 dagen kan blijven zitten. Daarna moet je het wisselen, de sensor schakelt zichzelf dan ook gewoon uit. Interessant is om mee te maken of de sensor goed blijft zitten en of het gaat irriteren. Op het moment van schrijven heb ik de sensor 6 dagen op mijn arm zitten in en tot dusver zit hij nog altijd prima en voel ik er niks van. Toch vraag ik mij af of dit voor iedereen zal gelden.

Dan het scanapparaat. Het voelt redelijk stevig aan, is zeer licht en ziet er wat mij betreft mooi uit. Het is kleiner dan mijn telefoon en past dan ook zonder problemen in mijn broekzak. Het scherm is goed verlicht en groot genoeg. Er zit maar 1 knop op en is verder te bedienen via het scherm, touch-screen, mooi! Het scannen is simpel en relatief snel. Houd het scanapparaat een seconde tegen de sensor en je waarde is gemeten. Goed om te weten, de waardes lopen 5 minuten achter op de waardes die je meet via de vingerprik. Wat mij betreft een overkomelijk verschil, maar belangrijk om in je achterhoofd te houden!

Het grote voordeel is dat bij het scannen informatie van de afgelopen 8 uur mee komt. De sensor meet elke minuut je waarde en deze informatie wordt beschikbaar zodra je scant. Je krijgt dus een mooie grafiek van bloedglucosewaardes en ziet dus ook wat je waardes deden na dat appeltje dat je hebt gegeten drie uur geleden. Als je elke 8 uur zou scannen heb je een mooie onafgebroken grafiek van waardes en met zo’n simpel systeem moet dat geen moeite zijn. Uiteraard lukt het niet altijd elke 8 uur te scannen (denk aan ’s nachts), maar dit hoeft natuurlijk ook niet. Het enige is dan dat je een klein gat in je grafiek hebt.

De mogelijkheden op het scanapparaat zijn simpel. En wat mij betreft is daar nog veel te winnen. Zo kan je op het apparaat zelf niet inzoomen op je grafiek van bloedglucosewaardes en is het lastig om details te zien. Je kan in je grafiek aangeven hoeveel koolhydraten je hebt gegeten en hoeveel insuline je hebt gegeven, maar je kan alleen maar hele eenheden invullen. Ik geef regelmatig ook halve eenheden en dat kan nou net het verschil maken. In mijn grafiek kan ik dit vervolgens dus niet terug zien. Je kunt het scanapparaat overigens wel uitlezen met de computer, dit moet ik nog testen.

    

Via de website, Facebook en Twitter kwamen er een aantal vragen binnen die ik graag wil beantwoorden:

Wat zijn de kosten?

Een van de belangrijkste vragen. Op dit moment wordt het nog niet vergoed door de zorgverzekeraars. Abbott is druk bezig om dit voor elkaar te krijgen, maar voorlopig moet je het nog zelf betalen als je er gebruikt van wilt maken. Als je gaat beginnen koop je eerst een starterspakket, dit gaat 170 euro kosten. Hiervoor krijg je een scanapparaat en twee losse sensoren. Daarna gaat het je 60 euro per sensor kosten, oftewel 120 euro per maand. Een snelle berekening leert ons dat je dan 1490 euro moet betalen voor een heel jaar, mits er niks kapot gaat natuurlijk.

Wat als een sensor niet 14 dagen meegaat?

Dit is een vraag waar ik nog geen antwoord op kan geven. Er zijn natuurlijk verschillende redenen te bedenken waarom een sensor niet 14 dagen meegaat: hij gaat irriteren, hij gaat storen, hij doet pijn, hij raakt los etc. Als je een nieuwe sensor inschiet en hij zit niet lekker of doet pijn, dan wordt het toch een duur grapje als je hiervoor steeds opnieuw een sensor moet betalen. Ik hoop hier aan het einde van mijn testperiode een antwoord op te hebben, want dit is wel zorgelijk.

Waar kan je de sensor inschieten?

Op dit moment is alleen achterop je arm goedgekeurd als plek voor de sensor voor betrouwbare resultaten. Er wordt getest of de sensor op andere plekken ook betrouwbare resultaten geeft en de verwachting is dat het hier ook moet werken. Maar voor nu, de bovenarm.

Moet je nog vingerprikken?

Nee, in principe niet. Je hoeft niet te kalibreren en het dit apparaat is vrijwel net zo nauwkeurig. Maar het kan wel. De Freestyle Libre heeft de mogelijkheid om een stripje in te stoppen en via een vingerprik te meten, zelfs voor ketonen! Aangeraden wordt om dit dan ook af en toe nog wel te doen. Zo weet je zeker dat het apparaat nog altijd nauwkeurig is.

Maakt het systeem geluid?

Het systeem heeft geen alarmen, je moet immers scannen om de gegevens over je waardes beschikbaar te krijgen. Je hebt wel geluiden bij een laag gemeten waarde of als je het apparaat aanraakt. Dit kan je wel allemaal uitzetten ook.

Werkt het met pompsystemen samen?

Nee, op dit moment is er nog geen samenwerking met een ander systeem.

 

 

      

De komende drie weken heb ik dit systeem nog en ik blijf dan ook wekelijks updates geven. Ik heb nog een heleboel vragen en jij waarschijnlijk ook. Blijf je vragen naar ons mailen of stel ze via Twitter en Facebook!

 

Deel van Jasper zijn ervaringen vind je hier!

Deel van Jasper zijn ervaringen vind je hier!

Jasper zijn eindconclusie over de Libre vind je hier!