Naar de inhoud springen

Column Jasper – Houding

Ik verbaas mij regelmatig over de houding van mijn jongvolwassen type 1 mede-diabeten ten aanzien van hun medische behandeling. Op een schaal van totale afhankelijkheid tot het compleet negeren van het bestaan van een ziekenhuis, ik heb het allemaal wel gehoord. Vaak begrijp ik het ook wel, de behandelend arts werkt niet altijd mee en zo’n tripje naar het ziekenhuis komt ook niet altijd lekker uit. Toch mis ik af en toe een beetje eigen verantwoordelijkheid, het gaat immers om je eigen gezondheid.

Natuurlijk ben ook ik niet altijd het beste voorbeeld. Ik ben zeer tevreden over mijn diabetesverpleegkundige (ik weet dat ze mee leest 😉 ), mijn internist en de bereikbaarheid van mijn ziekenhuis. Ik ga minimaal vier keer per jaar langs en ik heb het idee dat ze met mij meedenken. Toch ben ik geen makkelijke patiënt. Ik ben namelijk koppig en denk al snel te weten wat goed voor mij is. Mijn ‘verplichte’ afspraak bij de diëtist een aantal maanden geleden was dan ook een fiasco, ik vind dat voor mij geen meerwaarde, nog sorry daarvoor!

Ik vraag mij af of een verstoorde relatie tussen patiënt en medisch team een schuldige heeft. Zijn wij nou onbehandelbaar of is het een kwaliteitsgebrek van behandelaars? Het antwoord ligt, zoals gebruikelijk, in het midden..

Uiteraard zijn er succesverhalen en ik ken zeer adequate diabetesverpleegkundigen en artsen. Het belang van een goede medische behandeling mag niet worden onderschat. Het dagelijkse leven wordt bepaald door de jongvolwassene met type 1 zelf, maar het ziekenhuis speelt een belangrijke rol in de richting. Wie informeert ons anders over deze ziekte?

En dan kom ik toch weer terug op die eigen verantwoordelijkheid. De één is heel blij met zijn diabetesverpleegkundige, de ander heeft het gevoel niet begrepen te worden. De ene internist deelt je alleen je labwaarden mee, de ander is er voor een hoop andere problematiek. Hoe dan ook, het is aan jezelf om het maximale uit deze ondersteuning te halen. Ben je niet tevreden? DAN KAN JE ALTIJD WISSELEN!

Lees ook het artikel ‘Waarom het oké is om te wisselen van arts