Naar de inhoud springen

De Freestyle Libre – Jaspers derde update

Een tweede testperiode, ja! Vorige week kreeg ik twee nieuwe sensoren om uit te proberen. Ik had nog wel een aantal vragen, dus dat kwam goed uit. Ook werd ik door Stefanie Rondags (VUMC) en Hein (Dia-B) uitgedaagd om de nauwkeurigheid te meten, dat ben ik dus ook gaan doen. Daarnaast ben ik gewoon tevreden met het apparaat en ben ik blij dat ik hem weer mag gebruiken. Deze update zal ik mij beperken tot het beantwoorden van een aantal vragen die bij ons binnen kwamen, bedankt daarvoor!

De Insulynx heeft een erg slecht leesbaar scherm. Ik vraag mij af of het scherm van de scanner van de Freestyle Libre beter leesbaar is?

Het scherm van de Freestyle Libre scanner is goed verlicht en heel helder. Naar mijn mening is het goed leesbaar, maar ik kan natuurlijk niet oordelen voor iedereen. Zoals ik al eerder aangaf vind ik wel dat het grafiekje klein is en dat het moeilijk is om dat goed te lezen vanaf het scherm. Het geeft in ieder geval wel een goed globaal overzicht.

Heb je inmiddels al ervaring opgedaan met het uitlezen van de meter via de pc?

Ja, dat is inmiddels gelukt. Ik kwam er na zoeken achter dat je hiervoor software moest downloaden van de website van Freestyle Libre, dit start dus niet automatisch als je de scanner aansluit via de pc. Het downloaden is gratis en het installeren gaat snel. Zodra je de scanner vervolgens aansluit op de pc heb je ook gelijk toegang tot het programmatje waarmee je de scanner kunt uitlezen.

De software heeft een aantal opties en ik vind het allemaal wel overzichtelijk. Ik ben er nog niet heel erg diep ingedoken, maar zo op het eerste oog zijn er genoeg opties en verregaande mogelijkheden om je diabetes te ‘managen’. Ik ga nog even proberen de komende week een aantal screenshots op de website te plaatsen om een beeld te geven van de mogelijkheden.

 

Ik heb eerder gelezen dat je gewoon over je kleding heen kunt scannen. Ik vraag mij af of dit ook geldt terwijlje een dikke winterjas aan hebt?

Het is nog niet heel erg koud, maar ik heb het geprobeerd. Een t-shirt, een dikke trui en een dikke winterjas heb ik voor deze test aangetrokken: geen enkel probleem. Scannen gaat net zo makkelijk en snel, prima voor in de winter dus. (zie foto rechts)

Hoe zit het nou precies met die kosten van de Freestyle Libre?

In mijn vorige update heb ik al aangegeven dat je ongeveer 120 euro per maand moet gaan uitgeven voor de sensoren. Destijds vroeg ik mij ook al af wat er zou gebeuren als de sensor, eerder dan de bedoeling is, een storing krijgt of dat hij per ongeluk los laat. Als dit vaak gebeurt kunnen de kosten nog wel eens gaan oplopen. Deze vraag heb ik voorgelegd aan Abbott en er is goed nieuws! Als een sensor een storing krijgt of hij laat los dan kan je kosteloos een nieuwe aanvragen. Uiteraard kan dit niet onbeperkt. Als je ‘ruig’ omgaat met je sensoren dan gaat het voor eigen rekening worden, maar in eerste instantie doet Abbott niet moeilijk. Met andere woorden, ga je ‘normaal’ om met je sensoren dan kan je er van uitgaan dat het je 120 euro per maand gaat kosten. Over het vergoeden van deze kosten wordt nog altijd gesproken met zorgverzekeraars, maar de Freestyle Libre gaat waarschijnlijk voorlopig nog niet vergoed worden.