Naar de inhoud springen

Type 1 & de hypotheek

Bij het kopen van een huis denk je niet meteen dat diabetes daar een belemmering bij vormt. Toch krijg je er mee te maken, want bij het afsluiten van een hypotheek is in de meeste gevallen een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Je kan te maken krijgen met een medische keuring, weigering door de verzekeraar of hogere premies.

Het is slim om je goed voor te bereiden als je gaat kijken naar de verschillende hypotheken. In de meeste gevallen kan het verstandig zijn je al te verdiepen in de mogelijkheden voor je naar een huis gaat kijken. Een medische verklaring door een onafhankelijke arts kan bijvoorbeeld veel tijd in beslag nemen. Als je op dat moment al wel een voorlopig koopcontract tekent, kan je in tijdnood komen. Het is daarom verstandig om in de ontbindende voorwaarden te laten vaststellen dat de koop niet door gaat als je niet wordt geaccepteerd door de verzekering en eventueel ook met een langere termijn. De consumentenbond adviseert vier tot zes maanden. Dit soort problemen kan je voorkomen als je van tevoren dit soort zaken al rond hebt.

De consumentenbond adviseert dat je geen volledige inzage geeft in je medisch dossier. Probeer de regie in eigen handen te houden, door de verzekeraar alleen toestemming te geven om gerichte vragen te stellen. Lees ook het keuringsrapport zelf door, voor de keuringsarts dit naar de verzekeraar stuurt. Zo heb je zelf een goed inzicht of je mogelijk afgewezen gaat worden en kan je nog kiezen om naar een andere maatschappij te stappen, waar je mogelijk dan wel geaccepteerd wordt. Je kan er eventueel ook voor kiezen om bezwaar te maken, al is dit geen garantie op acceptatie.

Een overlijdensrisicoverzekering keert uit bij overlijden en dit bedrag wordt dan gebruikt om de hypotheek verder af te lossen. Verzekeraars gaan er nog steeds vanuit dat mensen met type 1 diabetes eerder komen te overlijden dan ‘gezonde’ mensen en het kan daarom voorkomen dat je een hogere premie moet betalen, een lagere dekking krijgt of zelfs geweigerd wordt. Volgens onderzoek van de consumentenbond betaald 45% van de mensen met diabetes een hogere premie. Vergelijk dus goed alle verzekeraars met elkaar!

Het verzwijgen van je diabetes is in dit geval geen optie. Als de verzekeraar er na je overlijden achter komt dat je iets hebt verzwegen, keert de verzekeraar niks uit.

Er zijn verschillende organisaties die bemiddelen of helpen in het doolhof van verzekeringen en verklaringen. Intermediair voor Chronisch Zieken (ICZ) adviseert bijvoorbeeld bij het afsluiten van verzekeringen. Maar ook DVN heeft actie ondernomen. Zij willen een eerlijke premie, korter proces, meer keuzemogelijkheden en lagere kosten en hebben hiervoor de handen ineen geslagen met Independer. Voor dit traject betaal je eenmalig 295,- afsluitkosten, maar kan je wel veel gedoe en hogere maandelijkse kosten schelen. Meer informatie: www.icz.nu en www.independer.nl

Bronnen: Diactueel en www.consumentenbond.nl