Naar de inhoud springen

Column Jasper – De diabetes paradox

Heb je het idee jouw diabetes onder controle te hebben (op een aantal schommelingen na) en voel je je goed? Dan heeft het onderstaande op jou waarschijnlijk geen betrekking. Gaat het niet zo lekker? Wellicht heb jij dan last van de diabetes – paradox.

Eerst maar even een korte beschrijving van een paradox, rechtstreeks van Wikipedia:

“Een paradox is een ogenschijnlijk tegenstrijdige situatie, die lijkt in te gaan tegen ons gevoel voor logica, onze verwachting of onze intuïtie. Ogenschijnlijk, omdat de vermeende tegenstrijdigheid veelal berust op een denkfout of een verkeerde redenering.”

Je zal misschien denken, wat heeft dit met type 1 diabetes te maken? In mijn ogen meer dan je denkt. Al sinds ik mij intensief met diabetes bezig houd loop ik met een theorie in mijn hoofd die ik de diabetes – paradox noem. Maar wat houdt dat dan in?

De stelling: om minder hard te hoeven werken aan je type 1 diabetes moet je harder werken.

Dat klinkt als een ‘ogenschijnlijk tegenstrijdige situatie’, zie hier de eerste voorwaarde voor een paradox. Ik merk vaak bij mede-diabeten dat zij type 1 een zware ziekte vinden (dat is het ook) en geen extra inspanning kunnen (of willen?) leveren. En hier zit de denkfout. Extra inspanning gaat je namelijk minder werk opleveren! Vergis je niet, het gaat hier niet per se om handelingen als extra metingen, insulineshots of koolhydraat tellen. Nee, het heeft te maken met aandacht. Mentale inspanning en de bereidheid om te investeren. Door elke dag iets meer aandacht te besteden aan jouw type 1 diabetes ga je resultaten zien. Een voorbeeldje dan maar?

Weet jij bijvoorbeeld al hoe koolhydraten nou precies werken? Of de werking van je insuline? Verdieping in deze materie kan je een heleboel inzichten opleveren die je gaan helpen je bloedglucosewaardes beter onder controle te houden. Even een investering en extra werk op de korte termijn, maar op de lange termijn voelen minder schommelingen gewoon prettiger!

Ja, natuurlijk, dit werkt niet voor alles en ook niet altijd. En ja, natuurlijk, het blijft een rot ziekte. En ja, we hebben niet altijd tijd. En ja, en nee, en zo een heleboel meer, maar toch! Het is een theorie en ik wil graag weten of er iets in zit, ergens een wetenschapper die dit interessant vindt? En de diabetes – paradox in een mooi schema, dat lijkt mij ook wel wat. Tot die tijd, probeer het gewoon eens…