Naar de inhoud springen

Interview met Nienke – Diabetes Feel Goods!

Nienke Nijhof is industrieel ontwerpster en heeft op Wereld Diabetes Dag haar webwinkel geopend: ‘Diabetes Feel Goods‘. Een webshop vol met spullen om ‘diabetes mooier te maken’. Nienke zet zich nu volop in om haar plannen, ideeën en dromen te realiseren.

Waarom ben je begonnen met Diabetes Feel Goods?

Het is begonnen vanuit een persoonlijk gemis aan mooie spullen voor mensen met diabetes. De hulpmiddelen die je krijgt zijn fantastisch, qua functionaliteit, alleen… ze zijn allemaal zo lelijk, zo medisch en saai. Deze producten die je eigenlijk de hele dag bij je draagt en dan vaak ook nog op je lichaam. Kan dat niet wat mooier? Als industrieel ontwerper vind ik dus van wel!

Daarom heb ik het heft in handen genomen en ben ik zelf aan de slag gegaan met het maken en aanbieden van mooie accessoires, die helpen om je diabetes een beetje mooier en wellicht leuker te maken. Zodat je de producten met wat meer plezier gebruikt en je ze misschien zelfs wel met trots durft te laten zien.

Is het niet ongelooflijk eng om je zo in het ‘diepe te storten?’

Ja, super eng! Maar ik geloof wel heel erg in de noodzaak van en de behoefte aan Diabetes Feel Goods. Diabetes verandert. Waar het 100 jaar geleden je doodsvonnis betekende, je 30 jaar geleden nog met enorme spuiten en zonder meters rondliep, kunnen we nu prima functioneren met diabetes. Al moet je er natuurlijk wel altijd rekening mee houden. De hulpmiddelen worden steeds beter en makkelijker en dan is er ook ruimte om ze mooier te maken, meer je eigen stempel erop te kunnen drukken en passend te maken bij jouw stijl. Voor je telefoon kan je kiezen uit ontelbaar veelhoesjes en covers, voor je pomp en meter (die je net zo veel bij je hebt!) is er vrijwel niks voorhanden.

Waar komt je passie vandaan?

Vorig jaar had ik een heel mooie ervaring. Ik was op het strand en dan kan iedereen je insulinepomp natuurlijk echt goed zien. Ik had inmiddels voor elke outfit (bikini!) een bijpassende cover gemaakt en daar liep ik in mijn mijn rode bikini met mijn rode (met glitters!) pomp (Omnipod red.) op mijn buik. Voor de duidelijkheid: normaal is hij saai wit en heeft hij een heel medische uitstraling. Mijn vader zei toen tegen me dat het zo mooi stond. Dat het wel een sieraad leek! En dat gevoel dat ik toen kreeg! Dat ik ineens echt trots was op mijn pomp. Dat gevoel! Als ik dat aan anderen ook kan geven, dat ze hun producten ook met trots dragen, dat is wat ik graag voor hen wil! Dat de producten van Diabetes Feel Goods de eigenwaarde van de mensen met diabetes doet vergroten. Dat zou toch geweldig zijn!

Je hebt gezegd dat je in het begin zo ver mogelijk bij de diabetes-wereld vandaan wilde blijven. En nu toch sta je er middenin. Wanneer is deze opvatting veranderd?

Ja, dat klopt. In het begin wilde ik echt niks weten van alle organisaties die zich met diabetes bezig houden. Dat kwam vooral omdat ik het positieve geluid zo miste. Voor mijn gevoel was het allemaal kommer en kwel, ging alles over de complicaties en hoe erg het wel niet was. Tja, ik weet wel dat het erg is en dat ik er een waslijst van mogelijke complicaties bij kan krijgen. Mijn diabetesverpleegkundige en internist vertellen me dat wel. Anderen hoeven dat niet ook nog eens te doen. Maar afgelopen jaar zat ik even wat minder lekker in mijn vel en die diabetes werkte ook niet echt lekker mee. Ik besefte dat diabetes toch meer impact heeft dan ik eigenlijk deed voorkomen en zelf ook wilde geloven.

En toen dacht ik, ik kan er zelf ook een positieve draai aan proberen te geven. Als je dat positieve geluid en die mooie producten zo mist, doe er wat aan! Zorg er zelf voor! Turn your mess into your message!

En hoe is het om er nu middenin te staan?

En toen bleek dat er ook best leuke organisaties zijn met een positief geluid! Hé ééndiabetes?! 😉 En dat het ook best leuk is om van anderen te horen dat vele anderen zich ook schuldig maken aan ‘overeten’ bij een hypo, of bijna nooit hun lancetten van de prikpen wisselen en dus regelmatig te maken hebben met diabetes-gerelateerd schuldgevoel… Het helpt echt te beseffen dat er vele anderen zijn die met dezelfde lastige dingen te dealen hebben als jij. En goh, ik kom achter praktische dingen die ik anders helemaal niet zou weten. Dat ik bijvoorbeeld het contrast van het schermpje van mijn pomp eenvoudig kan veranderen. Een enorme ergernis ineens opgelost! Had ik anders nooit geweten! En die handige tip voor de rij bij de toiletten dat je gewoon moet zeggen dat je NU moet prikken. Handig toch ;-)?!

Je webwinkel is online, wat zijn je volgende stappen?

Op Wereld Diabetes Dag is de zogenaamde “soft launch” van de shop geweest. De komende 2 maanden nemen we de tijd om alles wat direct de shop aangaat te optimaliseren, denk aan bestelproces en leveringen e.d. Als dat op orde is, gaan we ook meer reuring geven aan de “grand opening”.

Daarnaast zijn we heel hard bezig het assortiment uit te breiden. We willen een ruim assortiment aanbieden van basis tot high-end producten, aansluitend bij de stijl van de klant. Maar ook qua gebruik moet het goed aansluiten. Omdat ik zelf een OmniPod gebruik zijn daar nu de producten vooral op afgestemd. Je moet ergens beginnen, nietwaar? Maar velen gebruiken ook de Medtronic pomp, of pennen etc. Daar moeten we ook bij aansluiten. Dus de komende tijd wordt vooral gebruikt om goed te luisteren naar de wensen van iedereen met diabetes. En aansluitend daaraan mooie nieuwe producten ontwerpen en onder eigen merk laten produceren en aanbieden.

Wat wil je uiteindelijk bereiken met Diabetes Feel Goods?

Zoals ik vertelde: Wat zou het fantastisch zijn als de producten van Diabetes Feel Goods mensen met diabetes meer eigenwaarde geven. Dat ze inderdaad de producten met trots bij zich dragen en tonen. Als we dat toch kunnen bereiken! Missie geslaagd zeg ik dan!

Daarnaast hoop ik dat Diabetes Feel Goods door kan groeien naar een soort portal waar je voor al je diabetes gerelateerde zaken terecht kunt: Dat het een soort van platform wordt, de weg/opening voor alles wat diabetes mooier en leuker maakt.

Kunnen de lezers van dit interview nog dingen voor je betekenen?

Jazeker! Het assortiment van Diabetes Feel Goods moet uitbreiden, zodat we de diabetes van iedereen mooier kunnen maken. Maar daarvoor moeten we wel heel duidelijk de behoeften en wensen kennen van al die mensen. Niemand is hetzelfde en iedereen heeft eigen en specifieke behoeften. Dus laat ons vooral weten welke producten je mist en graag zou willen zien in de shop.

Laat ons zoeken en vinden naar de producten die jij mist. Misschien liggen ze hier stiekem al op de plank of kunnen we ze snel ontwikkelen voor je. En het kan nooit kwaad om ons te volgen en ‘liken’ op Facebook ;-).

Nienke haar website is www.diabetesfeelgoods.com