Naar de inhoud springen

Column Jasper – Het kan gek lopen

Het kan gek lopen. Ik sta in Zwolle bij een bijeenkomst van JDRF Nederland en daar kom ik iemand tegen waarmee ik een aantal jaar lang de begeleiding van het DVN Zomerkamp heb gedaan. Ik was verrast te horen dat hij overgestapt was naar een Omnipod, het zit namelijk als volgt:

Op de DVN zomerkampen was onder de begeleiding altijd een, positieve, ‘tweestrijd’ tussen de pompers en de spuiters, een indeling in twee kampen als het ware. Het kamp ‘pompers’ was altijd iets groter dan kamp ‘spuiters’ en de inzet van de strijd was uitbreiding van je kamp. Na mijn eerste jaar was ik al overgestapt naar een pomp, maar er bleven altijd een aantal begeleiders hardnekkig spuiten, ondanks verwoede pogingen van ons kamp ze over te halen. Op de bijeenkomst in Zwolle bleek dat een van die begeleiders, vertraagd, toch de overstap heeft kunnen maken, punt erbij voor kamp ‘pompers’!

Nu ben ik er van overtuigd dat een pomp, mits goed gebruikt (!), voor iedereen een meerwaarde kan zijn, maar ik begrijp ook dat iedereen anders is en het vooral belangrijk is een keuze te maken die ‘goed’ voelt. De pomp of de spuit is een belangrijk onderdeel van je leven, het is belangrijk dat je hier achter staat.  Uiteindelijk was de tweestrijd dan ook overwegend ‘een spel’, maar het brengt ons wel wat extra. Het is namelijk uitdagend en het leert ons dat we niet stil moeten zitten als het gaat om type 1 diabetes. Dingen veranderen en we moeten daarin mee. Als stichting proberen wij daarom jongvolwassenen met type 1 diabetes te inspireren na te blijven denken en zich te ontwikkelen. Blijf jezelf de juiste vragen stellen: Doe ik nog de juiste dingen? Zit ik nog bij de juiste diabetesverpleegkundige? Is de pomp of de spuit nog wel het juiste middel voor mij? Kan ik niet meer doen voor anderen die het moeilijker hebben dan ik?

De ontmoeting bij de JDRF bijeenkomst heeft mij geïnspireerd. Hij vertelde mij dat hij zijn Omnipod op zijn been droeg. Uit principe, of angst (?), deed ik dit nooit, de reden wist ik eigenlijk niet zo goed. En zo kan het gebeuren dat je op een doordeweekse avond in Zwolle een type 1 diabeet tegen komt die je altijd hebt geprobeerd te inspireren een pomp te gebruiken. Op diezelfde doordeweekse avond inspireert hij mij weer, Menno bedankt, het werkt prima op mijn been! De noodzaak om als jongvolwassen type 1 diabeten contact met elkaar te leggen lijkt mij opnieuw bewezen…