Naar de inhoud springen

Hoe kies je de juiste bloedsuikermeter?

In Nederland heb je keus te over aan bloedsuikermeters, maar hoe kies je nu de meter die bij jou het beste past? Waar moet je op letten en wat is belangrijk? We zetten een aantal vragen voor je op een rijtje die je jezelf kan stellen voor het maken van de juiste keuze.

Wordt de meter en vooral de stripjes vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Als type 1 diabeet heb je recht op vergoeding van een meter en de bijbehorende stripjes. Helaas wordt niet elke meter en stripjes vergoed. Bekijk dus welke voorwaarden jouw zorgverzekeraar stelt.

Wil je dat je meter communiceert met je pomp? 

De PDM van de Omnipod is ook een bloedsuikermeter, waardoor je alle waardes van zowel meter als pomp in één hebt. De Medtronic pomp heeft twee meters van Bayer (de Contour en Contour USB Next) die ook automatisch verzenden naar de pomp. Bij de Accu-Chek Combo krijg je een bloedsuikermeter erbij die via bluetooth communiceert met je pomp.

Meet je regelmatig in het donker?

Niet alle meters hebben een lampje of verlichte strippoort. Dus als je vaak in het donker meet, is het aan te raden hier op te letten bij het uitzoeken van je nieuwe meter.

Hoeveel geheugen moet de meter hebben? 

Het geheugen van bloedsuikermeters kan nogal verschillen van 200 tot 2000 testresultaten. Wil jij graag analyses en gemiddelden over lange tijd of meet je heel veel, dan kan een meter met een groot geheugen handig voor je zijn.

Wil je je meter kunnen uitlezen?

Bekijk of er software is wat is ingebouwd of te downloaden is en waarmee je zelf analyses kan maken van je resultaten of kan opsturen naar de diabetesverpleegkundige of internist.

Wil je dat je meter trends ontdekt?

Er zijn tegenwoordig een aantal meters die trends herkennen in je bloedsuikers en je hier op attenderen.

Hoe groot mag de meter zijn?

Tegenwoordig zijn er solide modellen, maar ook minivarianten bloedsuikermeters te verkrijgen, sommige kan je zelfs aan je sleutelbos hangen. Hoeveel ruimte heb je in je tas, wil je de meter in je zak kunnen stoppen of moet hij in een bepaald hoesje kunnen?

Komt er veel of weinig bloed uit je vinger?

De verschillen tussen de meters zijn heel klein en voor geen enkele moderne meter heb je een enorme druppel nodig. Heb je echter soms moeite om een mooi druppeltje te krijgen, kan het handig zijn om te zoeken naar een meter die meet met hele kleine druppels (0,3 – 0,5 µL). 

Wil je dat je meter er een beetje flitsend uit ziet of speciale features heeft?

Voor sommigen is het onzin, maar als je kan kiezen wil je misschien een hip kleurtje, kleurenscherm, touchscreen, een geinig modelletje of misschien een meter waar stickers of covers voor beschikbaar zijn. Er zijn modellen met een geïntegreerde prullenbak of een strip-uitwerp-systeem en modellen die je op je smartphone kan aansluiten.

Tegenwoordig hoeft geen enkele meter meer gecodeerd te worden en alle meters hebben een meettijd tussen de vier en zes seconden. Er zit wel verschil in de grootte van de bloeddruppel, het meetbereik, opslagcapaciteit en of de meter een verlichte strippoort en verlicht scherm heeft (handig voor meten in het donker). De meeste meters kunnen gemiddelden weergeven en alle meters in onderstaand overzicht zijn ISO 15197:2013 gecertificeerd.

Tip: de keuzehulp bloedglucosemeters kan je hulpen bij het maken van je keuze!