Naar de inhoud springen

Column Câthy- Onzichtbaar?

Vorige week zat ik bij een diabetes-bijeenkomst in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Een leuke avond met als thema ‘Diabetes & Bewegen’, waar onder andere oud-volleyballer Bas van de Goor een betoog hield over zelfmanagement met sport als lijdend voorwerp. Er waren interessante presentaties, maar aan het einde van de avond was ik ietwat afgeleid door alle piepjes en tikjes die ik hoorde. Iedereen had netjes zijn mobiele telefoon uitgeschakeld, maar toch maakten we geluid. Verschillende sensoren gaven alarm, iemand gaf een bolus, ik hoorde iemand meten en in theorie had ik ook nog een Omnipod kunnen horen tikken.

Er komt steeds meer apparatuur bij; hippe, supersnelle bloedsuikermeters, insulinepompen en ook steeds meer mensen dragen een sensor. En alles is natuurlijk uit te lezen op de computer. We krijgen daarom meer mogelijkheden om onze diabetes te managen, het wordt steeds moderner en het wordt ons (hopelijk) steeds gemakkelijker gemaakt. Daarbij zijn er nog zo veel andere producten in ontwikkeling, denk aan meten met licht en de kunstmatige alvleesklier.

Met elke stap vooruit in de diabetes-wereld, stellen we onszelf ook weer nieuwe vragen. Wil ik afhankelijk zijn van een apparaat? En doet het apparaat wat ze me beloven? Kan ik er altijd op vertrouwen? Is mijn oude vertrouwde spuit/meter/pomp niet veiliger? Met mijn eigen insulinepomp verstopt in mijn BH en mijn meter die via bluetooth mijn waarde verzend, begin ik toch meer en meer op een bionische vrouw te lijken. En ik heb het gevoel dat dit alleen maar meer wordt.

Zo’n bionisch bestaan heeft ook een ander gevolg: diabetes wordt ineens zichtbaar. Een pomp en sensor moet je toch verstoppen om je ziekte te verbergen. Je spuit zal nooit een alarm geven in bijvoorbeeld een vergadering of een collegezaal. En in bikini is het al helemaal zichtbaar. Je valt wat meer op en je hebt niet altijd zin in vragen. ‘Wat is dat?’

Toch wegen de voordelen wat mij betreft op tegen de nadelen. Met mijn insulinepomp voel ik me veel vrijer en heb ik mijn diabetes veel beter onder controle. Ik functioneer goed met de pomp en dat is waarschijnlijk de reden dat mijn diabetes daarom veel minder opvalt. Kom maar op met dat bionische leven!