Naar de inhoud springen

Interview- Schrijfster “doe mij maar diabetes”

Misschien komt ze je wel bekend voor. Dat kan! Ze stond namelijk model voor onze allereerste fotoshoot in 2013. Die vrouw met de spierballen is Loes Heijmans-Beek. Ze is 31 jaar oud en kreeg in 2004 te horen dat ze type 1 diabetes heeft. Het heeft haar leven compleet veranderd. Want tegenwoordig is ze naast weddingplanner, ook schrijfster van het boek ‘Doe mij maar diabetes’.

Loes wil zich met haar boek vooral richten op de mensen met type 1 diabetes zelf en hun omgeving. Ze miste de nuance in veel verhalen over type 1. ‘Ik las in tijdschriften en online of voornamelijk positieve berichten over extreme sporten bijvoorbeeld, of berichten over ernstige beperkingen en complicaties. Terwijl de waarheid wat mij betreft ergens in het midden ligt. Met mij gaat het goed, ik heb een eigen bedrijf, ik reis en sport, maar ik heb ook wel eens zin om mijn insulinepomp door het huis te smijten. Ik wil met mijn verhaal graag een inspiratiebron zijn voor anderen.’

Oud Olympisch volleyballer en type 1 diabeet Bas van de Goor heeft haar boek proefgelezen en was vol lof. Op Loes haar website schrijft hij: ‘Een geweldig boek, ik heb het in één ruk uitgelezen. Het geeft een goed beeld van het werkelijke leven met diabetes en gaf me meerdere malen kippenvel.’ Ook haar diabetesverpleegkundige was enthousiast. Loes: ‘Ik zie mijn diabetesverpleegkundige maar twee uur per jaar. Met het boek heeft hij een veel beter beeld van de impact van diabetes op mijn leven en kan hij zich hopelijk wat beter inleven. Mijn diabetesverpleegkundige vind dat het verplichte kost moet worden voor mensen uit het behandelteam van iemand met diabetes.’

In 2013 is ze begonnen met schrijven en dromen van een boek. Het schrijven heeft begin vorig jaar op een laag pitje gestaan, maar eind 2014 was het af.Mijn verhaal stond zo op papier. Ik vind het leuk om te schrijven en ik schreef al jaren blogs over mijn leven met diabetes. Het is een soort dagboek geworden en daarom is het heel persoonlijk. Het heeft ook enorm geholpen met het verwerken van bepaalde aspecten van de diabetes. Ik geloof nog niet dat ik me helemaal besef hoe bloot ik me geef.’

Op het moment is het laagseizoen wat de bruiloften betreft en heeft ze veel tijd om aan de promotie van haar boek te werken. Loes: Het publiceren en promoten van het boek, kost misschien wel net zo veel tijd als het schrijven zelf. Dat heb ik best wel onderschat. Ik heb al met veel partijen om de tafel gezeten en al zo veel leuke nieuwe mensen ontmoet. De reacties zijn tot nu toe alleen maar positief en iedereen wil helpen!Het Diabetes Fonds helpt haar bijvoorbeeld met de pers. Ze staat als weddingplanner met een interview in het nieuwe DON magazine van Stichting DON, dat half maart uitkomt. Een vriendin van haar is bezig met de omslag en wij hebben als stichting de spierballenfoto van Loes beschikbaar gesteld voor op de voorkant (uiteraard hoefden we daar niet lang over na te denken).

Eind februari start de voorverkoop. Een super spannende periode. Hoe wordt het ontvangen? Wat zijn de reacties? Daarna wordt het boek midden april gelanceerd en ligt dan hopelijk in heel Nederland in de schappen. Wat er gaat gebeuren rondom de lancering houdt Loes nog even geheim, maar we hebben wel begrepen dat het een leuk feestje gaat worden. Ik ben na mijn gesprek met Loes heel enthousiast geworden en kan niet wachten om het boek in handen te hebben!

Blijf op de hoogte van alle vorderingen via haar website en via de bijbehorende Facebookpagina. En uiteraard houden wij je ook op de hoogte!

Update 23-04-2015: het boek is inmiddels te bestellen via Diabetes Feel Goods!

Update 30-03-2018: Deel 2 is inmiddels ook onderweg!Loes