Naar de inhoud springen

De Accu Check Insight

Er is lang weinig nieuws geweest rondom Roche en de Accu-Chek pompen, maar ze hebben achter de schermen hard gewerkt aan een nieuw insulinepompsysteem. Roche zegt in het persbericht dat ze de diabeteszorg persoonlijker willen maken en zich wil richten op effectieve en efficiënte zorg. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Deze dingen samen is de Accu-Chek Insight insulinepomp geworden met Stepwise. Stepwise is een educatieprogramma dat mensen met diabetes en hun zorgverleners ondersteunt in het stap voor stap starten met de insulinepomp.

De pomp

De nieuwe insulinepomp zelf, ziet er uit als de andere Accu-Chek pompen, robuust en een beetje saai. Er wordt gewerkt met een ‘gewone’ draadpomp met Accu-Chek Insight infuussets. Daar tegenover staat dat ze wel een hippe ‘afstandsbediening’ erbij hebben bedacht, een soort grote smartphone (105x53x19mm). Deze heet (heel origineel) de diabetesmanager. Met de diabetesmanager kan je je insulinepomp bedienen en fungeert tegelijkertijd als bloedsuikermeter. Je hoeft de pomp zelf niet meer aan te raken om de bolussen of om je basaal aan te passen. Het lijkt daarom een beetje op het Omnipod systeem, maar is daarentegen niet draadloos. Ze willen hiermee het gebruik van de pomp discreter maken.

17103515_1038571956246915_6918374233234693703_n

Diabetesmanager (bron: aan tafel met diabetes type 1)

De beste feature hebben we nog niet eens genoemd: voorgevulde ampullen! Geen geklooi meer met flesjes. Geen getik meer om belletjes uit je reservoir te krijgen. Het is de eerste insulinepomp in Nederland die werkt met dergelijk systeem en het is een speciale samenwerking tussen Roche en Novo Nordisk. Op het moment zijn er alleen ampullen beschikbaar met 1.6 ml, maar er wordt gewerkt aan een ampul van 2.0 ml.

Andere eigenschappen

De diabetesmanager heeft een geheugen van 2000 metingen, fungeert als dagboek, geeft gemiddelden weer van 7, 14, 30, 60 en 90 dagen en geeft verschillende trends weer: standaard dag, standaard week en een trendgrafiek. Ook kan je de diabetesmanager uitlezen met een kabel. De software die hierbij hoort is Smart Pix, al bekend bij Accu-Chek gebruikers. De meter maakt gebruik van Accu-Chek Aviva teststrips.

De pomp zelf is waterdicht (1 uur op 2,5 meter diepte), is 84 x 52 x 19 mm groot en je hebt de keuze uit vijf verschillende basaalprofielen. Speciaal voor kinderen is er een mogelijkheid van een basale snelheid van 0,02 eenheid per uur. Uiteraard kan je je basaal nog steeds tijdelijk verhogen of verlagen.

Samenvattend kunnen we zeggen dat Roche goed zijn best heeft gedaan om weer wat nieuwe features toe te voegen aan insulinepomp therapie met de hip uitziende diabetesmanager en voorgevulde ampullen. Maar we zijn natuurlijk heel erg benieuwd wat jij vind van dit nieuwe systeem! Maak jij gebruik van dit systeem of heb je vragen? Laat het ons dan weten: info@eendiabetes.nl.

Meer informatie over deze insulinepomp vind je op www.Accu-Chek.nl/Insight