Naar de inhoud springen

Column Câthy- Te veel suiker

De WHO (World Health Organisation – onthou die naam goed) heeft begin deze maand een nieuwe richtlijn gepresenteerd voor onze suikerinname. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de dagelijkse suikerinname in veel gevallen dé boosdoener is voor overgewicht en daarbij ook een risicofactor voor overgewicht en problemen met het gebit. Vet is passé: we eten wereldwijd met zijn allen veel te veel suiker. De nieuwe richtlijn schrijft voor dat maar 10% van je dagelijkse energie-inname uit toegevoegde suikers mag bestaan. Dit is het absolute maximum en komt neer op ongeveer 50 gram suiker. Wel schrijft de richtlijn dat 5% eigenlijk beter is.

Ik kan niet anders dan dit toejuichen. Wel word ik een beetje boos van een artikel in het NRC, waarin staat dat deze richtlijn van 10% in 2002 al werd geïntroduceerd. Vervolgens werd dit tegengehouden door de voedingsmiddelenindustrie. Ik zal het nog even herhalen voor een versterkt effect: de WHO, World Health Organisation dus, had haar richtlijn niet doorgevoerd omdat de voedingsmiddelenindustrie het er niet mee eens was. Die willen onze suikerverslaving graag in stand houden. Anders kopen we niet genoeg. Be-la-che-lijk.

Kijk, dat er zelfs in Nederland vriendjespolitiek bestaat binnen de overheid en dat bepaalde bedrijven heeeel veel invloed hebben op het beleid hier, is ook niet goed te praten. Je wordt overal voor de gek gehouden en ik probeer me daar maar niet al te druk over te maken. Maar dat een organisatie die zich inzet voor de wereldwijde gezondheid zich zo laat beïnvloeden, daar brak even mijn klomp. Geld blijkt dan toch weer belangrijker dan gezondheid. En het gebeurt. Schaamteloos.

Het heeft even 13 jaar geduurd, maar de WHO is nu toch overstag. Die 10% is er gekomen. Ik vraag me dan toch af, welke andere ‘club’ heeft hen daar dan weer geld voor toegestopt? En welke simpele oplossingen worden nog meer tegengehouden? En door wie? Worden er oplossingen voor diabetes tegengehouden? De complottheorieën komen weer bovendrijven in mijn hersenpan. En ik probeer mijzelf weer gerust te stellen.

Wij type 1-diabeten zijn ons al langer heel erg bewust waar overal suiker in zit. Van etiketten lezen leer je heel veel. Suikers worden bijna overal aan toegevoegd; pastasaus, muesli, ketchup, vleeswaren, soep uit blik/zak, pizza en geloof het of niet: thee. Light betekent ook alleen maar dat er of minder vet, of minder suiker, of minder calorieën in zitten. Hagelslag light bevat namelijk meer koolhydraten dan gewone!

De richtlijn is een goed begin, maar ik hoop toch echt dat de voedingsmiddelenindustrie ons ook gaat helpen van die suikerverslaving af te komen. STOP NU EENS MET HET OVERAL IN TE STOPPEN! Denk eens niet alleen maar aan geld. Koek, taart en chocolade; daar hoort het in. Het hoort niet in ons ontbijt, lunch en avondeten. Help ons eens een beetje. Daarom wil ik bij deze oproepen tot een boycot van producten waar suiker aan toegevoegd zit (en waar het niet in zou moeten zitten). Hopelijk maakt dat het koolhydraten tellen ook wat makkelijker.