Naar de inhoud springen

Diabetes & de huid

Veel mensen met type 1 diabetes hebben last van een droge huid. Smeren, smeren en nog eens smeren moeten we. Toeval? Helaas niet. Hoge bloedsuikers hebben invloed op de vochtbalans in de huid en kunnen daarom het risico doen toenemen op huidproblemen zoals een droge huid en schimmelinfecties. En vergeet niet het effect van het continu gebruik van naalden en infusen op de huid. Wat zijn de risico’s, welke klachten kunnen ontstaan en wat kun je doen? Wij vroegen huidtherapeut Mareille Keuch van MediDerma uit Purmerend om advies.

Droge huid

Mareille: ‘Zoals met alles waar je door diabetes last van kan krijgen, valt en staat het met een goede instelling. Dit geeft helaas niet altijd de garantie dat je geen droge huid kan hebben of krijgen. Door een verslechtering in de doorbloeding kan een opeenstapeling van veranderingen in de huid ontstaan. Dit gebeurt niet altijd direct, maar in de loop van der tijd. Doordat de verbindingen in je huid minder goed worden kan dit zorgen voor vochtverlies via je huid. Samen met talg vormt vocht een natuurlijke crème welke onderdeel is van je huidbarrière. Indien deze huidbarrière wordt verstoord kan dit een strak en ruw gevoel geven.’

Ook op de langere termijn kan een droge huid gevolgen hebben. Een droge huid is nu eenmaal kwetsbaarder dan een ‘gezonde’ huid. Mareille: ‘Ten eerste krijg je sneller tekenen van ouderdom, zoals rimpeltjes of lijntjes. Maar ook kan er sneller een wondje ontstaan als je je stoot of schaaft. En ja, wondjes kunnen bij iemand met diabetes moeilijker genezen.’ Bij een zeer ontregelde diabetes kunnen wondjes uiteindelijk helemaal niet meer genezen of dichtgaan. Het is natuurlijk zaak dit te voorkomen!

Schimmelinfecties

Bij een slechte regulatie kunnen ook sneller schimmelinfecties ontstaan. Mareille: ‘Omdat op dat moment de barrièrefunctie van de huid minder wordt, is de huid toegankelijker voor schimmels en bacteriën. Schimmelinfecties kan je voorkomen door de plekken die daar gevoelig voor zijn na het douchen goed te drogen en te zorgen dat je huid weerbaar genoeg is. In dit geval kan een te droge huid ook weer te kwetsbaar zijn en kan een schimmelinfectie ontstaan.’ Indien je twijfelt of je een schimmelinfectie hebt, is het verstandig deze te laten beoordelen door de huisarts. Vaak wordt er dan een miconazol-crème geadviseerd.

Wat kan je zelf doen?

Het belangrijkste (en soms ook het moeilijkste) is een goede regulatie van je diabetes. Hoe stabieler je suikers, hoe minder problemen. Simpeler: voldoende water drinken kan helpen een droge huid te voorkomen. Minder heet, minder vaak, minder lang en met minder zeep douchen kan ook helpen. Mareille: ‘Smeren is een belangrijke factor om je droge huid te versterken. Waarmee je jouw huid het beste kan insmeren, is een crème of olie die goed intrekt en niet teveel toevoegingen bevat. Parfum en allerlei transportmiddelen (liposomen, enz.) zijn overbodig. Belangrijk is een goede vet-vochtverhouding. Producten met voornamelijk vet blijven namelijk vooral achter op je kleding of lakens. Samenstellingen zoals vaseline, paraffine of lanette, zogenaamde minerale vetten, die je vaak krijgt voorgeschreven door een (huis)arts worden niet opgenomen door de huid en vormen alleen een beschermlaag. Dit kan handig zijn als het heel koud is bijvoorbeeld, maar deze producten vullen je droge huid niet aan. Persoonlijk ben ik een groot fan van kokosvet. Dit is volledig natuurlijk, wordt goed verdragen en het geeft een goed effect.’

Spuitplekken

Lipohypertrofie (zie afbeelding), ofwel spuitplekken, ontstaat als je insuline te vaak op dezelfde plek spuit of je infuus te vaak op dezelfde plek zet. Het volume van het onderhuids vetweefsel kan hierbij toenemen, met als gevolg zichtbare verdikkingen en voelbare huidverhardingen. Het weefsel raakt slechter doorbloed. De insuline wordt door spuitplekken slechter opgenomen en als je deze plekken blijft gebruiken, kan dit ontregelingen in je bloedsuikers veroorzaken. Mareille: ‘Spuitplekken zien er vaak niet fraai uit. Op het moment is het advies om de plekken te vermijden en ze de tijd te geven om te herstellen. Dit kan maanden tot soms jaren duren. Om spuitplekken te voorkomen is het advies te roteren met injectie of infusie plekken, pennaalden slechts eenmaal te gebruiken en je infusiesets op tijd te vervangen. Hierdoor kan je huid tussentijds al herstellen en beschadig je jouw huid minder.’

 

Onderzoek

Mareille heeft als huidtherapeut samen met MediDerma een onderzoek opgezet om spuitplekken te behandelen met mechanische massage (zie afbeelding links). Mareille: ‘Het onderzoek wordt op dit moment voorbereid voor een toetsing bij de medisch ethische toetsingscommissie, waarna we diabetes patiënten met spuitplekken in kader van onderzoek kunnen gaan behandelen. Bij twee patiënten die al zijn behandeld heeft dit heel positieve resultaten gegeven.’

Samengevat

Ja, als type 1 diabeet heb je meer kans op huidproblematiek: droge huid, schimmelinfecties en spuitplekken. Het belangrijkste is een goede instelling van je diabetes, maar je kan je huid een handje helpen door niet te lang en te heet te douchen, voldoende te drinken, goed te roteren met spuit/infuus plekken, je goed af te drogen en goed te smeren (tip van Mareille: kokosvet!). Zo hou je je huid weerbaar, soepel en mooi!