Naar de inhoud springen

Column Ellen- Dingen waar je als diabeet blij van wordt

De meeste dagen die we ons herinneren zijn toch wel de dagen waarop het niet zo lekker gaat met onze waardes, een infuussetje dat niet lekker zit, je meetapparaat die je vergeten bent, noem maar op. Maar naast al die negatieve en niet leuke dingen zijn er natuurlijk ook een hoop momenten en dingen waar je als diabeet wel blij van wordt!

1. Goed gokken hoeveel eenheden je moet spuiten/bolussen wanneer je een lopend buffet of high-tea hebt. Dat is zo fijn! Heeft het doordrammen van je diabetesverpleegkundige over koolhydraten tellen misschien toch nog wel geholpen.

2. Geen diabetes-off-day hebben na een avond stappen. Dit gebeurt maar heel zelden, maar als het gebeurt is het zo fijn! Je kent het vast wel, je gaat een avondje stappen en neemt de nodige drankjes en snacks. De volgende ochtend zit je bloedsuiker magisch op 5.4: hoe dan!? Het is dus wel mogelijk en dit soort momenten moet je echt koesteren, want ze zijn zeldzaam.

3. Opstaan met een goede waarde. Dit kan mijn dag echt maken, ik merk een groot verschil in mijn humeur als ik opsta met een slechte waarde of met een goede waarde. Ik begin mijn dag gelijk veel positiever wanneer mijn waarde rond de zes zit s’ ochtends.

4. Een lekker tussendoortje met weinig koolhydraten. Score! Ik kan mezelf echt volvreten aan komkommers met een stukje kaas, of snoeptomaatjes. Ik vind dit heerlijk en fijn, want er zitten weinig koolhydraten in, dus hoef ik me geen zorgen te maken dat ik na al het snacken mijn insuline voor drie dagen op heb gemaakt.

5. Leuke gesprekken met je diabetesverpleegkundige of internist. Oké, de halfjaarlijkse ziekenhuisbezoekjes zijn niet het leukste dat je als diabeet mee maakt, maar als je dan eens over wat andere dingen kunt praten dan HbA1C-waardes, een te hoog cholesterol of preken over dieet en sport, is dat echt heel fijn.

6. Een infuus dat lekker zit. Het is misschien niet heel gezond, maar geef toe; wanneer je infuus fijn zit, en je hem eigenlijk moet verwisselen, laat je hem er snel nog een dagje op zitten ‘omdat ‘ie zo lekker zit’.

7. Je ontzettend hoog of laag voelen, maar wanneer je dan meet blijkt je bloedsuiker gewoon prima te zijn. Phieuw, dat scheelt weer een hoop stress. Ik voel me ineens ook een stuk beter, hoe zou dat komen?