Naar de inhoud springen

Diabetes App’s

Diabetes gaat met de tijd mee, want in je appstore vind je tientallen handige applicaties voor mensen met diabetes. Van dagboeken tot rekenmachines, we hebben er tientallen gedownload, uitgeprobeerd, onze mening gevormd en ons overzicht weer een frisse update gegeven:

 

Dag- en logboeken:

Je kan in je appstore erg veel logboeken vinden. Voor een basis logboek heb je genoeg aan ‘OnTrack Diabetes’ (Engels) of ‘Diabetes Dagboek’ (in Nederlands van Suderman Solutions), hier voer je koolhydraten in en je bloedsuikers en krijg je gemiddelden en statistieken te zien. Uitgebreidere apps zijn bijvoorbeeld:

Dbees.com Diabetes Management

654 kb, gratis, Nederlands

Op je telefoon kan je al je waardes en toegediende insuline invullen, waarna alle gegevens worden overgedragen naar je online account. Daar kunnen je waardes geanalyseerd worden met grafieken en gemiddelden. Daarnaast kan je ook activiteit invullen en de genuttigde maaltijden. Je kan herinneringen invoeren en je dvk of internist kan inloggen op je account en je gegevens inzien. Website.

BG Monitor

2,51 MB, gratis, Engels, Android

Zakelijk uitziende app, maar heeft veel handige functionaliteiten. Zoals alle andere apps kan je grafieken van gemiddelden bekijken, kan je een CSV report downloaden van alle data en heb je na het invullen van je ratio en correctie factor een handige rekenmachine voor het berekenen van de juiste dosis. Website.

Glucose Buddy: Diabetes Log

3,03 MB, gratis, Engels, beschikbaar voor Android en iPhone

Uitgebreide manier om je glucose, voeding, insuline, activiteiten, bloeddruk, HBa1C en gewicht te kunnen monitoren. Het heeft een e-mail functie, je kan reminders instellen, er is een grafiek, gemiddelden, maar kan ook je resultaten delen op Facebook en Twitter als je dat wilt. Website. Een vergelijkbare app is:

Diabetes PA (17,3 MB, gratis, Engels, alleen beschikbaar voor iPhone, maar binnenkort voor Android). Ziet er alleen (naar onze smaak) iets mooier uit, met duidelijke knoppen. Website.

Diabetes Compagnion by mySugr

22 MB, gratis of 17,99, Nederlands, voor iPhone en Android

Bij mySugr vul je op een gemakkelijke manier alle gegevens in: je waarde, de koolhydraten en de toegediende insuline. De app ziet er fris en hip uit en je kan punten verzamelen voor het invoeren van je gegevens. Het is een logboek, met gemiddelden en de app herkent trends in je waarde. De leukste en beste functies zitten echter op de Pro versie, die maarliefst 17,99 kost. Er is een zoekfunctie: je voert in wat je gegeten hebt, bijvoorbeeld ‘croissant’ en als je de zoekfunctie gebruikt kan je alle keren dat je croissant gegeten hebt terug vinden, met wat je op dat moment hebt toegediend en wat je bloedsuikerwaarde was. Zo kan je leren van eerder gemaakte beslissingen. Ook kan je een ‘snapshot’ maken van bijvoorbeeld je bord met eten als herinnering en kan je je gegevens als PDF en Exel bestanden downloaden. Website.

Social Diabetes

5,56 MB, gratis, Engels

Gemaakt door diabeten, voor diabeten. Je maakt een account aan en maakt dan deel uit van de community. Je gegevens worden opgeslagen in een databank, wat handig is als je telefoon crashed, maar waar ze ook (anoniem) gebruikt worden voor analyse en data onderzoek. Website.

Glooko
10,5 MB, gratis applicatie, Engels, voor Android en iPhone

Via de website, via de app of via Amazon kan je een kabel bestellen die 32,50 USD kost, waarmee je verschillende bloedsuikermeters (oa. van Accu Chek, Contour, Freestyle, Glucocard, OneTouch: bekijk hiervoor ook de website) kan uitlezen op je iPhone of iPad. Via de gratis te downloaden applicatie kan je vervolgens koolhydraten en toegediende hoeveelheid insuline ook noteren. Via de applicatie of online zijn de trends en gemiddelden inzichtelijk en kan je de resultaten ook makkelijk delen met je behandelaar. Website.

Koolhydraten tellen:

Hier onder vind je apps die handig kunnen zijn bij het berekenen of schatten van de koolhydraten. Lees voor meer informatie over koolhydraten het artikel ‘Koolhydraten tellen, wat een ellende‘ of lees dit artikel over de glycemische index.

Help diabetes

2,03 MB, gratis, Nederlands (en 10 andere talen), Android.

Een koolhydratenteller die op basis van de door jou ingevulde koolhydraatregel een berekening kan geven van de toe te dienen insuline. Er zit ook een logboek bij voor je glucose, insuline, activiteit, maaltijden, maar dit hoef je niet te gebruiken. Er staan 960 verschillende voedingsmiddelen in, helaas niet alles en alles gaat per gram en niet per opscheplepel, wat vaak makkelijker in te schatten is. Website.

Koolhydraatkenner

290 KB, Nederlands, 1 euro, alle besturingssystemen

Overzichtelijke applicatie waar de eenheden in stuks en eetlepels worden aangegeven, wat praktisch rekenen is. Eenheid is ook aan te passen als je op het product klikt. Er zijn zelf producten aan de lijst toe te voegen, wat heel praktisch is. Nadeel van deze applicatie is dat het geen zoekfunctie heeft, waardoor je moet scrollen naar je product. Website.

Diapp

0,9 MB, Nederlands, 2,69, alleen beschikbaar voor iPhone/iPad

Koolhydratentabel waar je ook zelf producten aan toe kunt voegen. Daarnaast helpt deze applicatie bij het berekenen van de totale hoeveelheid koolhydraten in de maaltijd en kan bij het invoeren van je koolhydraatratio, je ook helpen met het berekenen van de dosis insuline. Website.

Plate mate

124 MB, gratis, Nederlands/Engels, alleen voor iPhone/iPad

Bayer heeft een leuke applicatie ontwikkelt(die vooral handig is voor de iPad) waarbij je een virtueel bord eten kunt samenstellen en op deze manier berekent de applicatie de hoeveelheid koolhydraten. De applicatie bevat een voedingstabel en het is mogelijk om je glucosewaardes op te slaan. Ook deze applicatie heeft een e-mail functie, waardoor je de gegevens makkelijk naar je internist, diëtist of diabetesverpleegkundige kan verzenden. Website.

Voedingswaardetabel

1,45 MB, gratis (wel extra opties te koop), Nederlands, iPhone/Android

App met een voedingswaarde van meer dan 1.000 producten. Naast koolhydraten, worden ook calorieën, vetten en vitamines & mineralen (optie is te koop voor € 0.89) weergegeven. Je hebt de keuze voor porties of per 100 gram en er zit een zoekfunctie op. App lijkt zeer volledig en werkt snel. Website.

Overige App’s:

ManageBGL
Gratis, Engels/Nederlands, voor iPhone en Android

Virtuele continu meter, die bij invoer van verschillende parameters zoals bloedsuiker, koolhydraat inname en andere factoren via een algoritme berekend hoeveel insuline je moet toedienen en wat er de komende uren gaat gebeuren met je waarde. De app herkent voornamelijk trends in je waardes. Handig voor spuiters die geen gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld een boluswizard. Je moet wel eerst een account aanmaken, dat kan via http://www.managebgl.com.

Je kan voor iPhone en iPad ook kiezen voor de vergelijkbare RapidCalc, maar deze kost 7,99 USD. Deze app berekend aan de hand van je bloedsuiker, koolhydraten, maar ook berekende actieve insuline hoeveel je moet spuiten. Website.

HBA1C calculator

37,9 Kb, gratis, Nederlands

Kleine rekenmachine om de oude HBa1c in procenten om te kunnen rekenen naar mmol/mol en andersom. Voor mensen die het maar niet kunnen onthouden (zoals ik).

T1D Alc Guide

9,65 MB, gratis, Engels

Een beetje onduidelijk of deze app handig is, of erg betuttelend. Het geeft weer hoeveel alcohol er in verschillende dranken zit, wat de gevaren zijn en hoe te handelen. Kan handig zijn als je niet goed weet wat je moet doen. De andere features van de app zijn erg ziekenhuizerig, vooral de Podcast. We zullen zeggen: leuk geprobeerd.

Medical ID (Free): Emergency

4,76 MB, gratis, Engels, Android en Apple iOS8

Een app waar je een medisch profiel in kan opstellen dat geopend kan worden zonder dat het nodig is de telefoon te ontgrendelen. Je kan hiervoor verschillende widgets kiezen. Je hebt de mogelijkheid tot het invullen van onder andere: gewicht, lengte, bloedgroep, allergieën, medicatie en welke medische aandoening je hebt. Bij ‘medical notes’ kan je omschrijven wat iemand moet doen in een noodsituatie. Bij de premium versie kan een omstander bij het ‘telefoon’ icoontje direct bellen. Dit kan je echter omzeilen door bij ‘medical notes’ een nummer toe te voegen, eventueel met een link. Website. Bij het nieuwe operating system van Apple, iOS8, zit deze app standaard op je telefoon. Je vindt de app bij ‘Health’ op je iPhone.

Afknappers:

Diabetiga Trial

92,73Kb, gratis, Engels, voor Android en iPhone

Het klinkt veel belovend deze app. Het is de bedoeling dat je verschillende dingen kan berekenen, nadat je wat basis dingen hebt ingevuld als HbA1c, gewicht, koolhydraatratio en correctie regel. Download niet de trial, want hier kan je alleen de Hba1C invullen en krijg je continu te zien dat je de ‘full version’ moet kopen, alleen vind je deze niet in je app-store. Het meest belachelijke is dat de app gesponsord is door McDonalds. Het is wachten op de volledige versie.

Diabetes Insulin Calculator

MB, gratis, Engels

Simpele app die je helpt met het berekenen van de juiste dosis insuline. Bij het instellen van de app moet je wel eerst de koolhydraten per 100gram van voedingsmiddelen die je regelmatig eet zelf toevoegen. Hier kan je dan mee rekenen. Echter kan je maar één voedingsmiddel per keer opzoeken.

All about Diabetes

159Kb, gratis, Engels

Lezen van artikelen over type 1 en type 2 diabetes. Wekelijks worden nieuwe artikelen geplaatst, helaas voornamelijk over type 2 diabetes en afvallen.

Insulin calculator free

98Kb, gratis, Engels

Simpele rekenmachine waarbij je je glucose, koolhydraten, koolhydraatregel en correctie regel invoert om te berekenen hoeveel je moet bolussen of spuiten. Helaas is hij alleen beschikbaar in de Amerikaanse weergave voor de glucose in mg/dl.

Insulin Calc

216 kb, gratis, Engels

Simpele rekenmachine waar je je correctiefactor en koolhydraatratio invoert en waarmee je snel de toe te dienen insuline kan berekenen. Door je bloedsuiker in te voeren en de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Alles kan ingevuld worden, maakt echter geen berekening. (Nb. Volgens de makers ervan komt er snel een update, die dit moet verhelpen)

Diabetes Self-management

419Kb, gratis, is helaas deels in het Chinees.

Applicaties voor diabetes type 2:

– ‘Bedien uw diabetes’

– ’5 minuteninfo Diabetes’

– ‘Audio book – Diabetes’

Mist er een app in het overzicht? Of ben je het niet eens met bovenstaand commentaar? Stuur dan een mail naar info@eendiabetes.nl