Naar de inhoud springen

Veerle over Voeding – Gewichtsverlies bij type 1

Begin 2013 werd ik gediagnosticeerd met type 1 diabetes (T1D). Op dat moment woog ik 115 kilo. Logisch dat men eerst dacht aan type 2 diabetes. Niet bepaald ideaal als je 23 bent en nog een heel leven voor je hebt. Het was voor mij de trigger om desastreuze maatregelen te nemen en gewicht te gaan verliezen. Inmiddels ben ik ruim 35 kilo afgevallen en volg ik een opleiding tot gewichtsconsulent. In die hoedanigheid hoop ik wat licht te kunnen schijnen op het fenomeen afvallen met T1D.

Want het is nogal een fenomeen. En lastig ook. Want als je ineens veel gaat sporten horen daar in de meeste gevallen de nodige hypo’s bij waardoor je weer moet eten. En dat helpt natuurlijk absoluut niet als je die pondjes eraf wil hebben, en niet erbij. Wat mij heel duidelijk is geworden, uit mijn eigen ervaring en mijn opleiding, is dat gewichtsverlies voor 70 procent (zo niet meer) door andere voeding bereikt kan worden, en slechts 30 procent (of minder) door beweging.

Maar goed, dat zegt niet zoveel: ‘voeding’. Er zijn miljoenen diëten, plannen en theorieën die allemaal zouden moeten werken. Ik zeg expres ‘zouden moeten’, want iedereen is natuurlijk anders. Net als dat we allemaal onze eigen diabetes hebben, hebben we ook allemaal onze eigen smaak, voorkeuren en daarmee: ideale voedingspatroon.

Het belangrijkste is dat je kiest voor een manier die voor jou vol te houden is. Je kan namelijk wel low-carb willen gaan eten, maar als je vegetariër bent en niet houdt van noten en kaas dan blijft er gelijk weinig over. Je kan wel alle snoep, koek en chips uit je voedingspatroon willen wissen, maar als je een enorme zoetekauw bent die niet zonder chocola kan, houd je dat ook niet eeuwig vol.

En daar ligt dan ook het cruciale punt: wat is voor jou haalbaar? Past het in je dagelijks leven om worteltjes en komkommer te eten als tussendoortjes en uitgebreid (gezond) te koken? Of draai je onregelmatige diensten, maak je lange dagen of studeer je nog? Op ieder potje past een deksel, ook wat voedingspatroon betreft. Je moet het alleen ontdekken…