Naar de inhoud springen

De Medtronic MiniMed 640G

Al langere tijd is bekend dat er een nieuwe Medtronic-pomp aan zit te komen. In verschillende landen was de MiniMed 640G (de flitsende naam van de nieuwe pomp die eigenlijk op z’n Engels uitgesproken dient te worden) al op de markt en in gebruik. Dinsdagavond 12 mei was de Nederlandse lancering in Corpus te Leiden en wij waren hier voor uitgenodigd. Medtronic wilde onze ongezouten mening horen (die van mij en Matthijs in dit geval) en dat geven wij natuurlijk graag. Men is enorm trots om weer een klein onderdeel van het Closed Loop-systeem te kunnen opleveren. Closed Loop is de Medtronic-term voor een kunstmatige alvleesklier, die de bloedsuiker meet met behulp van een sensor en daarop kan reageren. Het streven is dat de gebruiker van de pomp zelf geen handelingen meer hoeft te verrichten om de bloedsuiker onder controle te houden (behalve het vervangen van de set en sensor natuurlijk).

Uiterlijk

Om te beginnen heeft de Minimed 640G een ander uiterlijk gekregen: degelijk, mag je wel zeggen. De pomp heeft een goed af te lezen kleurenscherm. Het licht van het scherm past zich automatisch aan de omgeving aan. Ondanks de keuze tussen een zwarte, donkerblauwe, roze, paarse en grijze pomp, is het uiterlijk verre van flitsend. Wat mij betreft is de vormgeving een gemiste kans. Een pomp zit toch 24 uur per dag aan je lijf, het mag er best een beetje ‘sexy’ uitzien. De pomp is ook iets breder en iets zwaarder dan de Veo. De pomp is in Nederland alleen beschikbaar in de 3 ml variant, maar 1,8 ml reservoirs kunnen wel gebruikt worden in de 3ml pomp. De pomp is getest als waterdicht. Wel zegt men van Medtronic er meteen bij dat dit door scheurtjes in de behuizing (door vallen of gebruik van de pomp) tenietgedaan kan worden. Maar enigszins waterdicht is al een vooruitgang in vergelijking met de alleen spatwaterdichte Veo.

  Afbeeldingsresultaat voor medtronic 640g

SmartGuard

De nieuwe pomp maakt gebruik van SmartGuard-technologie. De transmitter van de sensoren bevat bij de Minimed 640G de Guardian-software. Dit zat voorheen in de pomp zelf. Deze verandering zorgt ervoor dat men eenvoudiger updates kan doorvoeren, omdat dan alleen de transmitter vervangen hoeft te worden. De transmitter kost een slordige 420,- euro en gaat een jaar mee. Ook is het ‘achterlopen’ van de sensor ten opzichte van de bloedwaarde nog verder verkleind door deze aanpassing. De Enlite-sensoren zelf zijn niet aangepast en de waardes worden nog steeds naar de pomp verzonden. Als de sensor een hypo voorspelt, wordt het ‘stoppen vóór laag’ ingeschakeld. De pomp schakelt zichzelf uit en bekijkt elk half uur of er weer een stijgende lijn te zien is. Zodra het systeem detecteert dat de glucose zich weer herstelt, wordt de pomp automatisch ook weer ingeschakeld. Daarbij kan je verschillende grenswaardes instellen, waar de pomp bij uitgeschakeld zal worden.

Andere features:

  • De navigatie en terminologie is veranderd. Het is voor de doorgewinterde gebruiker van Medtronic even wennen, maar het wijst zich eigenlijk vanzelf.
  • De functie stop-bolus. Wil je bij de Veo de bolus stoppen, moet je de hele pomp uitschakelen. Met de functie stop-bolus is deze actie eenvoudiger gemaakt.
  • De pomp kan gekalibreerd worden met de (bijgeleverde) Contour Next Link 2.4 bloedsuikermeter. Met deze meter kan je zelfs een ‘snelle bolus’ geven (een aantal eenheden, niet op basis van je waarde).
  • De alarmen kunnen op trillen gezet worden en het geluid heeft vijf sterktes. Er zijn twee hardere piepen toegevoegd.
  • Je kan acht basaalprofielen toevoegen; basaal 1 t/m 5 en drie profielen met voorgeprogrammeerde namen: werk, ziekte en vrije dag.
  • De pomp kan nog steeds worden uitgelezen met CareLink. Helaas heeft deze software nog geen upgrade gekregen en is het naar mijn mening wat gebruiksonvriendelijk.
  • Ook voor deze pomp kan je allerlei gezellige siliconen hoesjes bestellen, om de boel wat te pimpen.

Toekomst

Medtronic werkt toe naar een Closed Loop-systeem met een sensor, pomp en met zowel insuline als glucagon. De volgende stap naar dit systeem is een pomp die kan reageren op zowel hoge als lage waardes. De voorlaatste stap is een pomp die automatisch de afgifte regelt, maar die nog wel met een druk op de knop geattendeerd moet worden als je gaat bewegen of eten. Mooie doelen. Medtronic wil er ook voor zorgen dat kalibreren minder nodig is. Dit moet mogelijk zijn door meerdere meetpunten van de sensor, die de waardes continu met elkaar vergelijken. Ook zijn er ontwikkelingen voor een applicatie om de pomp te bedienen en de sensor af te lezen met je smartphone of smartwatch. Bij deze laatste ontwikkeling is het vooral de uitdaging dat de software niet gehackt kan worden. Waarom het er al niet is, snappen wij niet helemaal, maar de ontwikkelingen zijn positief.

Conclusie

Medtronic maakt hele mooie stappen in de richting van de kunstmatige alvleesklier. Positief vind ik dat de sensorwaarde steeds accurater wordt, doordat er nog maar vijf minuten ‘speling’ is. Wel is kalibreren nog steeds meerdere malen per dag nodig. De ‘stop voor laag’ functie lijkt mij vooral in de nacht een meerwaarde. Voor overdag kan ik mij voorstellen dat het uitzetten van je basaal (te) weinig zoden aan de dijk (lees: hypo) zet. Ook vraag ik me af of je bij een dag met veel hypo’s niet een insuline tekort krijgt, waardoor je later op de dag enorm omhoog schiet. Dat gezegd hebbende is deze pomp naar mijn mening alleen van meerwaarde als je hem gebruikt in combinatie met de sensor. Ik zie voor de sensorlozen onder ons weinig grote voordelen ten opzichte van de andere pompen. Dus bij deze een oproep aan zowel Medtronic als de verzekeraar: doe daar eens wat aan!

 

Een gedachte over “De Medtronic MiniMed 640G Een reactie plaatsen