Naar de inhoud springen

Kennismaken met de schrijfster van 100% suikervrij voor diabetici

Ik zal eerlijk bekennen dat ik van de titel ‘100% suikervrij voor diabetici’ in eerste instantie meteen ging steigeren. Ik hou sowieso niet zo van de term ‘diabetici’ en daarbij klinkt ‘suikervrij’ ook meteen alsof ik dat niet zou mogen. En ik promoot zeer graag dat ik gewoon alles mag! Maar suiker is het nieuwe vet. Als ik de media moet geloven. Laatst was er bij RTL Late Night nog een arts die het een sluipmoordenaar noemde. Carola van Bemmelen is al enkele jaren bezig met een strijd voor een samenleving met minder suiker. Zij begon met de Sugarchallenge en schreef de 100% Suikervrij boekenserie, ‘in 30 dagen ben je bevrijd van je suikerverslaving’. Aangezien ikzelf ook op mijn eten en suikerinname aan het letten ben, heb ik Carola gemaild om eens kennis te maken. (Nb. lees mijn column ‘Te veel suiker’)

Carola omschrijft zichzelf als food & lifestylecoach. Ze heeft verschillende opleidingen gevolgd: gewichtsconsulent, hormoonfactortrainer, Metabolic Balance, orthomoleculair voedingscoach en epigenetica. Zij zag dat haar cliënten opknapten als ze anders gingen eten. Dat was voor haar de trigger om verder in de materie te duiken. Haar onderbouwing komt ook uit de praktijk: ‘Ik ben een praktijkmens. De praktijk is de beste theorie, dus ik kijk er echt naar of dingen werken en wat mensen nodig hebben (hoe kan ik helpen?). Vanuit daar bouw ik de boeken en ondersteunende programma’s op.’

Helemaal zonder suiker vergt best wat aanpassingen. Daarbij stopt de voedingsmiddelenindustrie ook bijna overal suiker in: ook in vlees, brood, kruidenmixen en pastasauzen. Is 100% suikervrij heel realistisch? Carola: ‘Ja hoor, het is goed te doen. In het begin misschien even zoeken en wennen, maar uiteindelijk vinden veel mensen hierin hun weg. Uiteraard zou het fijn zijn als we een meersporenbeleid kunnen volgen, maar ieder is in mijn ogen eerst en vooral verantwoordelijk voor zichzelf. Het gaat om het maken van keuzes voor jezelf en daarin jouw nieuwe weg vinden. Uiteindelijk is de consument degene die bepaalt wat er in de winkel ligt dus via die weg zal de voedingsmiddelenindustrie vanzelf meegaan.’

Carola kent geen mensen met type 1 diabetes in haar omgeving. Wel komt type 2 diabetes veel voor in de familielijn van haar moeder. Genoeg reden om beide ziekten (die zeker ook overeenkomsten hebben) eens nader te belichten. Carola: ‘Dat gaf voldoende motivatie voor mij om preventief goed erbij te blijven! Er is zoveel te vertellen over diabetes dat niet in de ‘gewone’ boeken hoort en bovendien gelden voor diabeten andere en strengere regels om diabetes te kunnen keren of insulinebehoefte te kunnen verminderen. De meeste mensen die mijn boek uitgeprobeerd hebben, voelen zich veel beter, hebben meer energie, soms nog een paar kilo minder en hebben veel minder insuline nodig (soms tot 70% minder).’

De recepten uit het boek 100% suikervrij voor diabetici worden gemaakt door Sharon Numan van Voedzo. Carola haar favoriete recept is de appeltaartpudding. Wij waren nieuwsgierig of zij bepaalde producten mist, nu zij helemaal geen suiker meer eet: ‘Nee, eigenlijk niet. Soms een boterham met hagelslag. Af en toe eet ik nog wel suiker hoor, meestal in de vorm van een stukje pure chocolade, maar ik vind het steeds minder lekker en vooral erg zoet.’

Voorbeeldrecept uit 100% suikervrij voor diabetici:

Perenkruimelontbijttaart

INGREDIENTEN 3 PORTIES:
3 peren
80 gram roomboter of kokosolie
1 tl vanillepoeder
75 gram amandelmeel
100 gram havermout
100 gram amandelmelk of kokosmelk

ZO MAAK JE HET:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een kleine ovenschaal in (12 x 20 cm) in.
Verwijder de klokhuizen van de peren, de schil kan blijven zitten. Snijd de peren in stukjes.
Verdeel de stukjes peer over de ovenschaal.
Smelt de boter of kokosolie.
Meng amandelmeel, havermout, plantaardige melk, vanillepoeder en gesmolten boter door elkaar.
Verdeel het deeg over de peren.
Zet het 45 minuten in de oven en laat daarna eventjes afkoelen.

Boek winnen!
Al met al kunnen we allemaal wel wat inspiratie gebruiken voor een gezondere leefstijl. Daarom krijgen jullie allereerst bovenstaand recept cadeau om alvast eens uit te proberen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de andere recepten in het boek? Of wil je uitproberen of 100% suikervrij bij je past? Laat dan vóór 23 juni 2015 een berichtje achter op onze Facebookpagina om kans te maken op één van de drie boeken die wij weg mogen geven!

Update 28-06-2015: Je kan je inmiddels niet meer opgeven. De winnaars zijn Elly, Liselotte en Anoesjka.