Naar de inhoud springen

Column Câthy – Grieks drama

Griekenland houdt al enige tijd de gemoederen bezig, je hebt het vast gemerkt. Het politieke spel dat gespeeld wordt over de ruggen van de Grieken intrigeert me toch wel. Ik volg het nieuws en lees achtergrondartikelen. Het land probeert het hoofd boven water te houden en in de tussentijd kan niemand meer bij zijn geld. Ook bedrijven raken in de problemen. Volgens de Wall Street Journal dreigt er nu ook een tekort aan medicijnen, waaronder insuline. Een ander perspectief op dit Griekse drama.

Blijkbaar heeft er in 2010 ook al een soortgelijke crisis gespeeld met insuline in Griekenland. De kosten voor de gezondheidszorg rezen de pan uit. Bijna alle medicatie moet geïmporteerd worden uit het buitenland en er waren (en zijn) enorme betalingsachterstanden. In Griekenland bepaalt de regering welke prijzen er gedeclareerd mogen worden. In 2010 besloot men dat prijzen met 25% omlaag moesten. Novo Nordisk, de producent van Novo Rapid, Novo Mix en Levemir, vond dit uiteraard geen goed idee. Zij zagen het al gebeuren dat alle andere landen Griekenland als referentie zouden nemen. Een gevolg was dat Novo een maand lang geen insuline aan Griekenland heeft geleverd. Een ander gevolg was een illegale handel in medicijnen als insuline. Distributeurs declareerden het als verkocht aan ziekenhuizen, maar verschepen het naar het buitenland omdat ze er daar een betere prijs voor konden krijgen. Uiteindelijk is Novo wel weer gaan leveren, om de diabetespatiënten niet tekort te doen. De prijzen zijn alsnog met 10% omlaag gegaan.

De Griekse medicijnenvoorraad stond dus al op losse schroeven en daar komt de huidige situatie bovenop. Buitenlandse overschrijvingen zijn bevroren en leveranciers kunnen niet betaald worden. Men is al bezig met noodplannen. Uiteraard zet men alles op alles om het gebrek aan toestroom van medicatie niet in levensbedreigende situaties te laten ontaarden.

Maar kan je het je voorstellen? Dat je bij de apotheek staat en ze zeggen: het spijt me mevrouw, maar we zijn door onze voorraad heen en we weten niet wanneer we weer nieuwe kunnen leveren? In hoeveel staten zou je zijn? Zou DVN ingrijpen? Moeten we met ééndiabetes insuline gaan verzamelen? Komt er een insuline-rantsoen? Het lijkt me doodeng. Want hoe je het ook wendt of keert, zonder insuline gaan we dood. Zo simpel is het.

Gelukkig is het nog niet zo ver in Griekenland. The European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) heeft al flink aan de bel getrokken bij de Europese Unie. Ook zijn er afspraken gemaakt met verschillende internationale farmaceuten om de toestroom op gang te houden. Maar ik vraag me wel af of de regering zich beseft hoe kwetsbaar bepaalde groepen zijn. En dat zijn trouwens niet alleen mensen met diabetes. Het is geen onderwerp voor politieke spelletjes lijkt me. Ik blijf het nieuws gespannen volgen. Laten we hopen dat ze het niet zo ver laten komen.