Naar de inhoud springen

Column Hein – Diabetesperfectie

Ben ik te perfect voor mijn diabetes of is mijn diabetes lastig te perfectioneren? Die vraag speelt bij mij vaak door het hoofd. Het is soms lastig om te accepteren dat een verpakkings-5,8 er even niet inzit. Het is bijna onmogelijk om constant te realiseren, perfectioneren, vooruit te streven en mee te gaan in de trend. Dit zijn voor mij de woorden om te groeien en daarmee een nog betere bloedglucose te realiseren. Motivatie en discipline zijn daarbij de kernwaarden, maar ook gelijk de struikelblokken die het soms onmogelijk maken om tevreden te zijn over je diabetes. Want wanneer is het normaal en wanneer is het doel bereikt?

Verpakkings 5,8

Voor mijn diabetes is dit niet de juiste aanpak. Ik kan mij beter afvragen: wat is normaal? Natuurlijk een boerenband uit de Achterhoek, maar ook een kleine piek na het avondeten, een iets hogere bloedsuiker voor het sporten en de consequenties van een avondje stappen. Wellicht past een verpakkings-5,8 ook niet in elke situatie en zal ik moeten blijven luisteren naar mijn lichaam.

Wellicht is het ideaalbeeld, net zoals de verpakkings-5,8 van mij, een marketingterm. Zullen we het laten bij een term bedacht door meneer Deming, ook wel de Deming Circle (‘plan, do, check, act’)? Daarbij ontbreekt het woord: ‘relax’. Laten we het daar maar op houden. Met een waarde van 6,5 mmol/L sluit ik mijn zoektocht naar perfectie af. Nog 0,7 zakken en ik ben marketing-perfect.

Over de schrijver:
Hein is 22 jaar en een diabetesnerd. Hij schrijft over zijn dagelijks leven met type 1 diabetes. Technologische innovatie heeft hij hoog in het vaandel staan en hij is dan ook blijer met een nieuwe insulinepomp dan een nieuwe mobiele telefoon. Meer Hein vind je op www.heinloh.nl