Naar de inhoud springen

Diëtist of Consulent?

Als je T1D hebt ben je geheid al meer dan eens bij haar (of hem) langs geweest: de diëtist. Maar, in de meeste gevallen is dit geen ‘traditionele’ diëtist die je kan helpen als je gewicht wil verliezen. Toen ik bij mijn diabetesdiëtist vertelde dat ik langzame koolhydraten at voor het sporten gaf die me een uitbrander, en zei ze dat ik maar witte rijst moest eten – iets waar mijn ‘gewone’ diëtist het niet mee eens was: dan had ik na het sporten gelijk weer giga honger. Aan de andere kant vloog mijn ‘gewone’ diëtist weer in de gordijnen toen ik vroeg wat ik als alternatief voor dextro kon eten bij een hypo; want onder de 4 was toch wel een zware hypo, dus moest ik gewoon gelijk dextro nemen (Uhh oké).

Dus bij wie klop je nou aan als je T1D hebt en van je overgewicht af wil? Dat is nog niet zo makkelijk. Mijn geval was namelijk niet uitzonderlijk: behalve dat professionals dus verschillende dingen roepen, weet op internet ook iedereen zogenaamd alles en geeft iedereen je gewenst (en ongewenst) advies.

De diabetesdiëtist

Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar zelf weinig ervaring mee heb. Ik ben er nu drie keer geweest: een soort introductie, om mijn pomp in te stellen en om daarna nog een keer terug te komen om te vertellen dat alles goed ging (en dat met die witte rijst). Kortom: in mijn ogen kun je bij de diabetesdiëtist het beste te raden gaan over vragen over je ratio’s, hoe om te gaan met lastige maaltijden et cetera.

De reguliere diëtist

Een diëtist kan in principe iedereen begeleiden als het gaat om voeding. Of je nou 85 bent en te weinig vitaminen binnen krijgt, of dat je 20 bent en een BMI hebt van 40 of dat je 43 bent en eigenlijk gewoon gezonder wil gaan eten. Een diëtist mag ook allergieën, eetstoornissen en ziektes behandelen. Maar, een reguliere diëtist is geen diabetesverpleegkundige en ook geen diabetesdiëtiste die jou kan helpen met je ratio’s of hoe je het beste kunt spuiten of bolussen voor een bepaalde maaltijd.

Er zijn een variatie aan diëtisten die verschillende stromingen aanhangen. Zo kennen we de ayurvedische voedingsleer, orthomoleculaire voedingsleer, natuurvoeding en nog veel meer. Via Google vind je talloze voedingsstromen die allemaal interessant zijn!

De gewichtsconsulent

Een gewichtsconsulent mag in principe alleen ‘gezonde’ mensen behandelen met een BMI van onder de 30. Als je ziek bent, een eetstoornis of een voedselallergie hebt stuurt een gewichtsconsulente je in principe door naar de diëtist. Ook heeft een gewichtsconsulent (uitzonderingen daargelaten) te weinig achtergrondkennis over T1D; dus loop je tegen dezelfde vragen aan als bij een diëtist.

Eigenlijk vertel ik je dus nu dat je nergens fatsoenlijk terecht kan. Dat is niet helemaal waar: idealiter zouden een reguliere diëtist, een diabetesdiëtist en je diabetesverpleegkundige met z’n drieën samen werken om te zorgen dat jij gewicht kan verliezen zonder dat je volledig ontregeld raakt of aan één stuk door hypo’s hebt. Wil je gewichtsverlies bereiken door ook meer te gaan sporten, dan zit daar idealiter ook nog een sportfysiotherapeut of instructeur bij (met enige medische kennis). Maar die combinatie vind je niet zomaar.

Dus wat moet je nu?

Eigenlijk moet je het zelf doen, maar dat moet je als het er op aan komt toch. Je kan niet altijd bij professionals blijven lopen. Het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk informatie vergaart over wat gezonde voeding is en dat je gaat uitproberen wat voor jou werkt. Daar kan een diëtist je bij helpen, maar ook een gewichtsconsulent kan dat, als ze je niet gelijk doorverwijst naar een diëtist. En wie weet heb jij wel een progressieve diabetesdiëtist die je wel serieus een handje kan helpen!

Bron: ‘Gewichtsconsulente in de praktijk’ van Mirella Dresch.

Heb je een vraag aan Veerle? Stuur hem naar info@eendiabetes.nl en dan zorgen wij dat hij op de goede plek terechtkomt!