Naar de inhoud springen

Column Nora – Ik sleep je voor de rechter!

Na een dagje rechtbank met mijn lieve tutorgroep heb ik genoeg inspiratie opgedaan voor een geheel nieuw soort rechtszaak. Eerst moet er even een nieuwe wet worden gemaakt. Maar wellicht kan ergens tussen doodslag en diefstal een wetje voor onjuiste werking of geen werking van de alvleesklier worden gemaakt. Past precies. Niet zo raar als je bedenkt dat in 1474 een haan veroordeeld is voor het leggen van een ei. Dus dan kan Art. 480 Sr wel luiden: Hij die ten dele of geheel de functie van de alvleesklier althans niet meer de gehele functie van de alvleesklier uitvoert ondanks dat hij toch een alvleesklier is wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of een geldboete van de vijfde categorie. Klinkt mooi toch?

P. Ancreas, ik sleep je voor de rechter! Een soppig hopje vlezige klieren die tegenover de gezaghebbende rechters zitten. Natuurlijk wordt deze belangrijke zaak door de meervoudige kamer behandeld. De officier van justitie is woedend. ‘Meneer de rechter, u weet dat diabetes een groot probleem is in de maatschappij en meneer Ancreas is daar de oorzaak van. Ik eis dat u hem veroordeelt tot levenslang! Net zo lang als het slachtoffer mevrouw Rijnbeek last van haar diabetes heeft.’ De rechter kijkt bedenkelijk naar Ancreas. ‘Waarom doe je ook zoiets?’ Stotterend bekent Ancreas dat die gewoon een deel van zichzelf heeft opgegeten met de Eilandjes van Langerhans en dat deze helaas niet meer terug groeien.

Gelukkig bestaat er in Nederland ook het slachtofferspreekrecht. Met rechte schouders en dikke wallen treedt het slachtoffer naar voren. ‘Meneer de rechter, ik zal het kort houden. Meneer Ancreas is een daadwerkelijk grote hindernis in mijn leven. Om een voorbeeld te noemen: meneer Ancreas heeft alleen al voor 12 hypo’s gezorgd deze week. Waarvan vijf ‘s ochtends vroeg voordat de dag begonnen is! Laat staan de hypers waar die dan af en toe spontaan in doorschieten. Er is geen strafuitsluitingsgrond waar hij zich op kan beroepen. Hij doet dit allemaal willens en wetens!’ De rechter vindt het bewijs wettig en overtuigend, meneer P. Ancreas gaat levenslang de bak in. Door middel van Slachtofferhulp krijgt mevrouw Rijnbeek een nieuwe alvleesklier. Het schijnt dat haar wallen binnen een week verdwenen waren en dat ze per week 3 rollen dextro minder at en 10 liter minder ranja dronk. Laat staan de insuline die ze minder gebruikte. Ongelofelijk.

Ja, dat lijkt mij mooi. Dus Rutte, nieuw wetsvoorstel?

Zoete Smak, Nora

Bloedsuiker tijdens het schrijven: 3,9