Naar de inhoud springen

Column Câthy – Butyrate-trial – De ervaringen van proefpersoon 14

In de zomer van 2014 interviewde ik Pieter de Groot, arts-onderzoeker in het AMC Amsterdam. Hij doet onder andere onderzoek naar het effect van poeptransplantaties bij pas gediagnosticeerde mensen met type 1 diabetes. Het ontstaan van diabetes zou onder andere met de darmsamenstelling te maken hebben. Wat er door de darmwand heen gaat heeft namelijk invloed op je immuunsysteem. Het filmpje van dit interview vind je hier.

De invloed van de darmen op het ontstaan en oplossen van type 1 diabetes wordt in verschillende onderzoeken uitgezocht. Een van deze onderzoeken is de butyrate-trial. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de invloed van butyraat op de darmsamenstelling, maar vooral op het effect ervan op het immuunsysteem. Het betreft een samenwerking tussen het AMC en het LUMC.

Over butyraat
Butyraat is een stof die ook veel in normale voeding voorkomt. Uit eerdere studies is gebleken dat butyraat meerdere gunstige functies heeft. Zo voorziet butyraat de darmwandcellen in de dikke darm van energie en speelt butyraat een rol als boodschapper in de vetstofwisseling en de afweer. Zo zijn er bewijzen dat butyraat zorgt dat de darm beter beschermd is tegen het binnendringen van bacteriën in de bloedbaan. Men vermoedt dat het binnendringen van bepaalde specifieke bacteriën op jonge leeftijd mogelijk de oorzaak kan zijn voor de ontregeling van het immuunsysteem die tot type 1 diabetes leidt.

Het AMC wil daarom onderzoeken of het behandelen met butyraat leidt tot minder ontsteking in de darm, minder bacteriën en minder ontstekingsactiviteit in het bloed, een andere reactie van het immuunsysteem en uiteindelijk een beter en makkelijker te reguleren bloedsuiker.

Proefpersoon 14
Om inzichtelijk te maken wat het inhoudt om mee te doen aan een klinisch wetenschappelijk onderzoek, heb ik mij opgegeven als proefpersoon. Eerst moest Pieter (zo mag ik hem noemen) zeker weten dat ik een geschikte proefpersoon zou zijn. Want bijvoorbeeld diabetescomplicaties, prikkelbare darmsyndroom en het gebruik van andere medicatie zijn contra-indicaties om mee te doen aan het onderzoek. En ik bleek geschikt! Zo kon ik mooi mijn ervaringen opschrijven en heeft Matthijs het hele onderzoek op film vastgelegd.

Er komt nog best wel wat kijken bij dit onderzoek: bloed prikken, urine sparen, een voedingsdagboek bijhouden (echt alles moest erin) en het meest smerige: ze wilden een beetje van mijn ochtend ontlasting hebben. Daarbij moest ik me nuchter melden in het AMC en moest mijn pomp voor mijn bezoek drie uur uit. En vier weken lang, 26 pillen butyraat (of placebo) per dag slikken. Best intensief, maar je moet wat overhebben om mee te doen aan zeer interessant wetenschappelijk onderzoek.

Ben je benieuwd hoe het mij vergaan is? Bekijk de ervaringen van proefpersoon 14 in onderstaand filmpje:

Update 24-10-2015: Afgelopen donderdag heb ik mijn vierde en laatste bezoek gehad in het AMC. Uiteindelijk heb ik twee keer vier weken pillen geslikt. Vier weken een placebo, een aantal weken ‘uitwassen’ en vier weken het echte middel. Of andersom. Ik weet het niet. Ik was de achttiende proefpersoon die de volledige periode heeft afgerond. Het gaat dus best goed! Men is nog op zoek naar enkele proefpersonen. Lijkt het je interessant om hieraan mee te doen? Bekijk dan de oproep van het AMC via deze link. Officiële informatie over de Butyrate-trial (Engels) vind je hier.

 Nb. De resultaten van de butyrate trial worden eind 2016 verwacht. Uiteraard lichten we je in als de resultaten bekend zijn van dit zeer interessante onderzoek!