Naar de inhoud springen

Veerle over Voeding – Personal Body Plan

Als je je op dit moment enigszins bezighoudt met gezonde voeding en een gezonde leefstijl kan het bijna niet anders dan dat je Personal Body Plan tegen bent gekomen. Personal Body Plan (PBP) richt zich via een persoonlijke aanpak op een aantal belangrijke pijlers: gedrag, voeding, training en herstel. Het doel? De beste versie van jezelf worden.

Maar, hoe geschikt is het voor iemand met Type 1 Diabetes? Hoe houd je vol aan bepaalde eisen qua voeding als je een flinke hypo hebt of als je niet kan sporten vanwege te hoge bloedsuikers? Linda heeft type 1 diabetes en volgde 6 maanden Personal Body Plan. Zij wilde mij daar graag meer over vertellen:

‘Mijn voornaamste doel was om doelbewuster te sporten en te eten. Ik wilde erachter komen wat goed voor mij was. Uiteindelijk heeft het geresulteerd in veel stabieler bloedglucosewaardes, HBA1C van 40 en ik voel mij veel fitter. PBP is gebaseerd op een aantal kernelementen: gedrag, voeding, training en herstel. Je ontvangt een persoonlijk voedings- en trainingsschema en krijgt daarnaast een coach toegewezen die je altijd online vragen kan stellen. Door het kernelement gedragslessen krijg je inzicht in hoe je voorheen met je voeding omging en hoe je dit kan verbeteren. Door al deze ondersteuningen kan je makkelijker resultaat boeken.

De grootste verandering voor mij was dat ik zo min mogelijk onbewerkte producten ben gaan eten. Daarnaast kreeg ik een duidelijker beeld hoeveel koolhydraten mijn lichaam nodig heeft voor en na de training. Ook hoe ik het beste om kan gaan met hypo’s zonder dat je teveel of ongezonde keuzes maakt vond ik erg fijn.  Ik heb ook veel contact gehad met mijn diabetesverpleegkundige en diëtiste. Zij zijn uiteindelijk degene die verstand hebben van diabetes en kunnen zulke grote veranderingen samen met je managen.

PBP betekent niet dat je nooit geen glas wijn of ongezonde keuze meer mag maken. Ik maak mijn keuzes heel bewust. Daardoor merk dat ik het goed vol kan houden en mezelf toch gezond en fit blijf voelen. Naast het feit dat ik veel meer energie heb ik gekregen en met plezier ga sporten zijn mijn bloedglucosewaardes stabiel. Ik heb een HBA1C van 40 mmol/mol (5,8%) en geen grote schommelingen meer in mijn waardes.’

Linda is erg enthousiast over Personal Body Plan en kan nu, na een jaar PBP, nog steeds een gezonde levensstijl volhouden. En daar gaat het uiteindelijk om: consistentie.

Moeten we nu allemaal massaal gaan PBP’en? Dat is natuurlijk aan jou. Een groot pluspunt vind ik dat de aanpak persoonlijk is en dat er ook gewerkt wordt aan het gedrag. Maar, dat betekent wel dat je het zelf ook moet willen en dat je zelf de reden bent als het niet lukt. En dat is misschien niet voor iedereen weggelegd.

Ga ik nu PBP’en? Nee, ik denk het niet. Hoewel het me enorm leerzaam lijkt, ben ik erg blij met mijn leefstijl zoals deze nu is. Ik kan het goed volhouden en ik zit mentaal en fysiek lekker in mijn vel en voel me beter dan ooit. Die beste versie van mezelf? Ja, daar ben ik allang naar op weg.

Nb. Wil je meer informatie over Personal Body Plan en de combinatie met type 1 diabetes? Neem dan contact op met Linda via ldb1987@gmail.com. Je betaalt voor de begeleiding van PBP 79 euro per maand. Voor meer algemene informatie bezoek je personalbodyplan.com