Naar de inhoud springen

‘Gezond’ eten met de feestdagen

Jeej! Het is december! Vroeger had ik een haat-liefde verhouding met december: ik was (en ben nog steeds) dol op chocolade, kon niet van gevulde speculaas afblijven en ook borstplaat (lees: suiker met boter) vond ik erg lekker. Dat betekende ook wel gelijk dat ik niet bepaald zonder aan te komen door december heen kwam. Vorig jaar kreeg ik het, in tegenstelling tot de jaren ervoor, voor elkaar om af te vallen tijdens de feestdagen. Dit jaar is mijn doel om min of meer op gewicht te blijven. Maar hoe?

Met mate

Is dat niet met alles? Met mate alcohol, met mate chocola en met mate speculaas en pepernoten. En dan niet met mate EN speculaas EN pepernoten EN chocola EN alcohol natuurlijk. Maar of, of, in plaats van en en.

En dat zevengangendiner?

Ja. Daar wringt natuurlijk de schoen. Waar je normaalgesproken als avondeten een hoofdgerecht en misschien een toetje eet, eet je met de feestdagen natuurlijk alles in veelvoud: veel gangen, veel verschillende gerechten en vooral veel. Ook daar is balans het belangrijkst: eet iets meer groente waardoor je iets minder aardappels eet, eet een kleiner stukje vlees of sla één van de twee desserts over. Vind je dat ongezellig? Eet dan overal iets minder van – en houd vooral de rest van de dag rekening met wat je ’s avonds nog gaat eten.

Eten = verbranden

Dat is natuurlijk eigenlijk de essentie. Als je op gewicht wilt blijven moet je zorgen dat je ongeveer evenveel verbrandt als je eet (in kilocalorieën), wel of geen kerst. Wil je afvallen dan zorg je voor een negatieve energiebalans waarbij je meer verbrandt dan eet. Wil je aankomen omdat je bijvoorbeeld ondergewicht hebt? Dan creëer je een positieve energiebalans waarbij je meer eet dan je verbrandt.

Ter illustratie:

Om 1 stuk gevulde speculaas van 30 gram te verbranden moet je ongeveer een kwartier hardlopen.

En om een halve zak kerstkransjes (ca. 100 gram) (want ja, die eet je niet maar 1) te verbranden moet je 20 minuten touwtje springen. – Al is dat natuurlijk afhankelijk van je leeftijd en gewicht.

Meer van dit soort vergelijkingen? Klik hier.

 

Of je kunt natuurlijk van alles gezonde variaties maken. Niet dat dat bekent dat je nou ongestoord een kilo pepernoten kan eten omdat ze toevallig van spelt zijn, maar het maakt de balans houden iets makkelijker. Recepten voor dat soort gezonde baksels vind je overal, zoals bijvoorbeeld voor een speculaascake, of gevulde speculaasbanketstaaf et cetera. Zet ‘gezond’ voor je favoriete decembersnack en je vindt allerlei variaties die net iets gezonder zijn.

Bronnen: ‘Gewichtsconsulente in de praktijk’ van Mirella Dresch, ‘My Calorie Coach’