Naar de inhoud springen

Column Juliette – daten met zorgverleners

Ik ben verhuisd naar de andere kant van het land. Mijn geliefde achterna, die ik na jaren daten zomaar in het wild tegenkwam, natuurlijk net toen ik het daten had opgegeven. Dat is op zichzelf al een hele stap, maar met diabetes krijgt zo’n verhuizing een extra dimensie. Na een paar mindere ervaringen had ik eindelijk een behandelteam gevonden waar ik helemaal tevreden over was en een goede band mee had opgebouwd. Maar ja, drie uur reizen voor een leuke verpleegkundige ging zelfs mij wat ver, en ik moest op zoek naar een nieuw dreamteam. Opnieuw daten dus… Met artsen deze keer.

Mijn datingavontuur met ziekenhuizen begon net zoals mijn eerdere datingavonturen: met een profiel en online. Want wat vind ik eigenlijk belangrijk? Ik realiseer me dat ik een tamelijk veeleisende patiënt ben die graag serieus genomen wordt. Ik ben goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en verwacht dat mijn artsen die ook kennen. Dat betekent ook dat ik een zorgverlener zoek die naar mijn wensen luistert, en op de juiste momenten buiten de gebaande paden wandelt. Bovendien wil ik één vaste arts, niet steeds een ander gezicht. Belangrijk om dat van tevoren bespreekbaar te maken, anders kan de liefde nooit bloeien.

Omdat mijn vorige arts en verpleegkundige niemand in mijn nieuwe woonplaats konden aanbevelen, ben ik op Facebook te rade gegaan. Daar kwamen reacties op van mensen die allemaal goede ervaringen met de twee potentiële ziekenhuizen hadden. Fijn natuurlijk, want blijkbaar kon ik niet ‘verkeerd’ kiezen, maar het hielp mij niet direct verder. Omdat uit mijn ‘profiel’ bleek dat ik ook goede online informatie en bereikbaarheid belangrijk vind, ben ik me daar in gaan verdiepen. Op de website van een van de ziekenhuizen vond ik een diabetesverpleegkundige met een omschrijving die mij erg aansprak. Zij zag zichzelf vooral als coach en meedenker. Muziek in mijn oren, dus heb ik haar benaderd. Binnen twee weken kon ik langskomen, ook al was ik officieel geen patiënt (weer een pluspunt: goede bereikbaarheid, weinig wachttijd en niet moeilijk doen over regeltjes).

Toen ik haar ontmoette bleek mijn online inschatting te kloppen: dit was een dame met wie ik kon praten. Ze stelde de goede vragen: wat verwacht ik, wat zijn mijn ‘eisen’? Bovendien hebben ze alle expertise in huis die ik verwacht van een modern en integraal diabetesteam. Omdat deze verpleegkundige natuurlijk wél de artsen in het ziekenhuis kende, kon ze me adviseren over een geschikte internist. Ook hier heb ik besloten mijn instinct te volgen en te kiezen voor een jonge, vrouwelijke arts. Weer elementen die voor mij blijkbaar belangrijk zijn.

Of het een duurzame relatie gaat opleveren is nog even afwachten totdat ik het hele kennismakingscircus gehad heb en een tijdje in behandeling ben geweest. Maar tot nu toe voelt het goed, en dat is bij dating het allerbelangrijkst. Vooral wanneer het gaat over jouw gezondheid en welzijn.

De moraal van dit verhaal? Ken uzelf! Weet wat je verwachtingen zijn, durf kritisch te zijn en ga hier en daar gewoon eens rondkijken. Want op ieder potje past een dekseltje en je verdient een partner die bij je respecteert en bij je past… Ook (juist?) als het een dokter is!