Naar de inhoud springen

Hoe kies je een (nieuw) ziekenhuis?

Type 1 diabetes vraagt veel van je. Daarom is het heel belangrijk om een diabetesteam aan je zijde te hebben dat dat begrijpt en dat er voor jou is. Maar hoe vind je nu een ziekenhuis, arts of diabetesverpleegkundige die goed bij jou past? Kijk je puur naar de fietsafstand, of zijn andere dingen belangrijker? Dat is uiteraard heel persoonlijk! Er zijn wel wat mogelijkheden om ziekenhuizen online te vergelijken. We zetten daarom de researchmogelijkheden voor je op een rijtje.

Vergelijkingshulp diabetes 

DVN heeft in januari 2016 samen met patiëntenfederatie NPCF de ‘Vergelijkingshulp Diabetes’ gelanceerd om mensen met diabetes te helpen bij het kiezen van een (nieuw) ziekenhuis. Op de website van de NPCF, http://www.zorgkaartnederland.nl, kun je in de vergelijkingshulp invullen wat je woonplaats is, hoe ver je maximaal wilt reizen, of er dingen binnen de behandeling zijn die je belangrijk vindt (zoals een diëtist, of een aanpak voor depressieve klachten) en welke contactmogelijkheden je voorkeur heeft. Zo kun je kijken of de mogelijkheid bestaat voor een E-consult of een avondspreekuur. Bij de resultaten krijg je een lijst van ziekenhuizen, gesorteerd op de mate waarin ze voldoen aan je eisen, plus het cijfer dat het gehele ziekenhuis krijgt op Zorgkaart Nederland. Op Zorgkaart Nederland kan je als patiënt namelijk een review schrijven over je behandelaar. Kijk wel altijd kritisch naar de bijdragen van de reviewers, omdat het om één persoonlijke ervaring gaat.

Kwaliteitsindicatoren 

Vervolgens kun je op www.kiesbeter.nl een lijst met kwaliteitsindicatoren vinden, specifiek gericht op diabetes (zowel type 1 als type 2). Als je het ziekenhuis of de ziekenhuizen gevonden hebt onder ‘check uw zorgaanbieder’, krijg je een hele lijst met door het ziekenhuis aangeleverde cijfers. Op dit moment zijn de cijfers van 2014 gepubliceerd. Je ziet bijvoorbeeld het aantal acute opnames als gevolg van diabetes, hoeveel procent van de patiënten een HbA1c heeft van 58 mmol/mol of minder, de samenstelling van het diabetesteam, aantal kinderartsen en internisten, maar ook of ze bijvoorbeeld continuglucosemonitoring aanbieden (de sensor). Deze cijfers zijn natuurlijk op verschillende manieren te interpreteren, maar het kan voor jou wellicht net de doorslag geven voor het ene of andere ziekenhuis.

De website

Even een open deur: alle ziekenhuizen in Nederland hebben een website. De Vergelijkingshulp Diabetes neemt al een hoop factoren mee, maar wellicht heb jij specifieke wensen. Scrol de websites door van de ziekenhuizen die je op het oog hebt en bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld graag een vaste arts of diabetesverpleegkundige? In academische ziekenhuizen zijn het vaak internisten in opleiding die de afdeling draaien. Dat zegt niet direct iets over de kwaliteit, maar het betekent wel veel wisselende gezichten. Zoek je in verband met een kinderwens een gespecialiseerd team voor type 1 diabetes en zwangerschap? Is het ziekenhuis of de kliniek bekend met de pomp die jij gebruikt of met de complicaties waar je mee te maken hebt? Wat zijn de openingstijden? En kun je makkelijk terecht? Kun je de informatie niet vinden, geef dan de afdeling een belletje! Dat is sowieso slim om te doen, want je hoort direct hoe de service aan de telefoon is. Je krijgt door te bellen of langs te gaan een idee van hoe men daar omgaat met patiënten.

De beste ziekenhuizen van Nederland 

Elsevier, Algemeen Dagblad en Independer stellen verschillende lijsten samen die gaan over het ‘beste’ ziekenhuis. Alle lijsten toetsen verschillende dingen en daarom kunnen de uitslagen ook nogal verschillend zijn. Kijk dus goed naar de specificatie van de scores en bedenk ook wat jij daarin belangrijk vindt.   Elsevier publiceert elk jaar een lijst met verschillende kwaliteitsindicatoren voor verschillende aandoeningen, waarbij diabetes ook één van de toetsingsgebieden is. Het eindoordeel geeft aan hoe het ziekenhuis presteert ten opzichte van het gemiddelde van alle ziekenhuizen. Het gaat dus niet om een absoluut waardeoordeel over de kwaliteit. De lijst geeft een score in de vorm van bolletjes over:  patiëntgerichtheid; wachttijden en dienstverlening; medische inhoud; effectiviteit en veiligheid en een eindscore. Je kunt als ziekenhuis één tot vier bolletjes scoren. Hierbij betekent dat met vier bolletjes je tot de 15% behoort van de ziekenhuizen met de hoogste score, 3 bollen zijn de ziekenhuizen met een bovengemiddelde score tussen het 50e en 85e percentiel, 2 bollen zijn de ziekenhuizen met een ondergemiddelde score tussen het 15e en 50e percentiel en slechts 1 bol zijn de 15% ziekenhuizen met de laagste score. Mocht je het interessant vinden, kun je hier vinden hoe deze lijst is opgebouwd en met welke indicatoren.

Het Algemeen Dagblad publiceert ook elk jaar een lijst met beste ziekenhuizen van Nederland. Deze lijst is wat bekender. Je vindt hem van 2015 hier. Door op het ziekenhuis te klikken, krijg je een uitleg van de score. Voor de ranglijst is gebruik gemaakt van 36 criteria en hiervan zijn 32 criteria afkomstig van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die deze gegevens gebruikt om medische kwaliteit van ziekenhuizen in de gaten te houden. De criteria hebben betrekking op medische handelingen van het ziekenhuis, bijvoorbeeld het aantal heroperaties, het aantal risicovolle operaties, maar ook over organisatorische processen in het ziekenhuis en de verpleegkundige kwaliteit. Mocht je het interessant vinden hoe deze lijst tot stand komt, dan vind je hier een uitleg.

Naast de Zorgkaart Nederland vind je ook op Independer een ziekenhuizenvergelijker. Independer combineert klantervaringen en reviews met de huisartsenopinie en een zorginhoudelijke kwaliteitsscore in de ‘Independer Kwaliteitsscore’. Je ziet in één overzicht waar de score op gebaseerd is, maar ook welke afdelingen aanwezig zijn (en hoe deze afzonderlijk scoren) en welke keurmerken het ziekenhuis of de kliniek heeft.

Nb. In de lijsten van het Algemeen Dagblad en Elsevier worden de academische ziekenhuizen niet meegenomen, omdat zij een andere patiëntenpopulatie hebben, met vaak meervoudige en complexere problematiek. Maar ook omdat het opleidingsziekenhuizen betreft en er onderzoek wordt gedaan. De indicatoren waaruit beide lijsten zijn samengesteld, moeten bij deze ziekenhuizen daarom anders geïnterpreteerd worden en kunnen volgens deze twee partijen daarom niet vergeleken worden met de ‘rest’.

De klik of niet? 

Het ziekenhuis dat je kiest kan nog zo goed scoren op alle lijstjes, als jij geen klik hebt met je behandelaar schiet je er nog niet zo veel mee op. Kies in dat geval altijd voor jezelf! Ga het gesprek aan, vraag om een andere behandelaar of wissel (weer) van ziekenhuis. Het kan een gedoe zijn om over te stappen, maar het loont vaak de moeite. Type 1 diabetes op zichzelf vraagt al genoeg van je, je hebt een behandelaar nodig die dat begrijpt en die met jouw situatie meedenkt. Wees dus kritisch en blijf niet hangen bij iemand waar je toch niks van aanneemt of die niet met je mee denkt. Kom voor jezelf op!