Veerle over Voeding – de Britse Suikertaks

Al jaren wordt het geroepen: een suikertaks zou de oplossing zijn voor alle problemen rondom obesitas. Dus hebben de Britten de daad bij het woord gevoegd: vanaf 2018 moeten fabrikanten extra belasting betalen over dranken die veel suiker bevatten. Britten behoren tot de dikste mensen van Europa, aldus de NOS. Jamie Oliver heeft zich jaren geleden al kwaad gemaakt om de suikertaks ingevoerd te krijgen, maar kreeg steeds nul op rekest. Nu is het dan toch eindelijk zover. Volgens de NOS levert de taks vermoedelijk zo’n 650 miljoen euro op per jaar, en dit zal het kabinet volledig besteden aan extra sportlessen op scholen zodat kinderen meer zullen bewegen. De belasting krijgt twee schijven. De eerste schijf voor frisdranken met meer dan 5 gram suiker per 100 milliliter en een tweede, hogere belastingschijf voor dranken met meer dan 8 gram suiker per 100 milliliter.
Waarom een suikertaks niet de oplossing is
Natuurlijk kan het voor veel mensen die te dik zijn een extra drempel zijn als ze meer moeten betalen voor hun frisdrank. Maar los je met minder frisdrank dan alles op? Nee. Want naast die frisdrank zijn er nog talloze verkeerde eetgewoonten die bij hebben gedragen aan dat overgewicht. En gaan mensen dan niet andere trucjes toepassen? Of misschien gaan ze juist wel, omdat ze geen cola meer mogen drinken, zichzelf meer (ongezond) eten gunnen?
Begrijp me niet verkeerd: het wordt onderhand eens tijd dat er serieuze maatregelen worden genomen tegen overgewicht. En het is (hopelijk) een juiste eerste stap – maar dat betekent natuurlijk nog niet dat we er dan zijn. Tegelijkertijd hoop ik dat heel veel westerse landen (Amerika bijvoorbeeld) dezelfde taks heel snel gaan invoeren, want alle beetjes helpen. En dat er, behalve de suikertaks, nog meer hulpmiddelen komen voor het verminderen van obesitas. Want dat het een probleem is mag duidelijk zijn.
Beetje jammer alleen als je je hypo’s altijd met cola oplost natuurlijk. Toch maar over op vruchtensappen dan, of zouden die met alle suikers (al dan niet fruitsuikers) ook binnen de taks vallen?
Bron: NOS