Naar de inhoud springen

Interview met de nieuwe miss Holland?

Ik heb Feline leren kennen toen ze nog maar net diabetes had. Met haar elf jaar was ze de jongste deelneemster op het DVN Jongerenkamp waar ik één van de begeleiders was. Ze is nog even goedlachs als destijds. Nog even mooi. Met haar 1.76 meter lang een stuk langer, dat wel. Als je haar ziet of met haar praat, vergeet je snel dat ze nog maar achttien is. Op 28 juni staat Feline Gast in de finale van de Miss Teen Beauty Noord-Holland. Het was tijd om eens bij te kletsen.

Van jongs af aan is ze dol op dansen. Het was dan ook niet gek dat ze na de middelbare school een dansopleiding ging doen. Helaas liep dat anders dan verwacht. Feline: ‘Mijn diabetes zat erg in de weg tijdens mijn opleiding en op school was er weinig begrip. Ze adviseerden me om alvast voor mijzelf te gaan beginnen, voor het geval ik mijn opleiding niet zou halen.’ Dat resulteerde in CAT Entertainment, haar eigen agency voor danseressen, modellen en promotiedames. Naast de boekingen, regelt ze ook kostuums, haar en make-up. Voor school was toen helemaal geen tijd meer. Ze reisde ineens de hele wereld over om vooral zelf te kunnen dansen.

Tegenslagen

In september 2014 ging het echter helemaal fout. Ze had via haar eigen agency een opdracht in Marokko en vervolgens in Japan. Twee keer twee maanden bijna dagelijks dansen. Een fantastische kans. Het liep helaas anders. Ze werd ziek, had torenhoge bloedsuikers en dreigde totaal uit te drogen. ‘Ik belde met mijn arts en hij zei dat ik zo snel mogelijk terug naar Nederland moest komen. Hij en mijn ouders maakten zich grote zorgen. Ik moest mijn tour afbreken en heb in het ziekenhuis gelegen, in plaats van dansen in Marokko en Japan. Het heeft me bijna vier maanden gekost om er weer bovenop te komen.’ Het heeft haar doen beseffen hoe belangrijk het is goed voor haar lichaam te zorgen. Ze heeft gelukkig een fijn team in het Diaboss behandelcentrum in Amsterdam die haar zo goed mogelijk proberen te begeleiden in haar hectische leven.

Van pennen naar pomp en van pomp naar pennen

Het was logisch vanwege haar onregelmatige leven dat er een pomp werd aangevraagd. Maar als je je bedenkt dat ze vaak in strakke, weinig verhullende kleding op een podium staat, begrijp je dat hij haar vaak in de weg zat. ‘Ik heb het apparaat nooit echt geaccepteerd, ik zag het meer als last. Mijn suikers werden er ook niet echt beter van. Ik gebruikte de pomp ook niet op de beste manier, dus dat ik weer ben terug gegaan naar pennen zal geen verrassing zijn. Mijn meter, pennen, lipgloss en dextro gaan nu overal mee naar toe. Wel in een hippe clutch. Ik ga toch niet met zo’n suf tasje lopen?!’

Positiviteit

Hoewel haar bloedsuikers alle kanten opvliegen, haalt ze ook heel veel kracht uit het feit dat ze chronisch ziek is. Het heeft haar heel creatief gemaakt. ‘Het is heel dubbel. Die diabetes trekt me soms helemaal naar beneden, maar het zorgt ook voor heel veel motivatie om er het beste van te maken. Ik doe daarom zo veel mogelijk dingen die ik echt leuk vind en waar ik energie van krijg. Inmiddels staan er tussen de dertig en veertig meiden bij CAT entertainment ingeschreven, die ik voor verschillende opdrachten kan inzetten. Zo kan ik beter bepalen of ik zelf een opdracht doe, of dat ik er iemand anders heen stuur. Omdat ik nog steeds veel schommelende waardes heb, is het fijn dat ik steeds meer opdrachten kan uitbesteden.’

Je kan het je bijna niet voorstellen, maar ook Feline is onzeker over haar uiterlijk. In mijn ogen heeft ze een fantastisch figuur, maar toch denken ze daar bij veel castings anders over. ‘Voor modellenwerk ben ik iets te dik. Ik vind het erg moeilijk om af te vallen. Sowieso hou ik van lekker eten, maar ik ga ook graag helemaal los als ik een hypo heb. Kom dan maar op met die Snickers!’ Ze heeft bij verschillende bureaus te horen gekregen dat diabetes en modellenwerk niet samen gaan. ‘Er is totaal geen begrip. Ze hebben geen zin in ‘gedoe’. Dat is ook de reden dat ik nog meer gemotiveerd ben om van mijn eigen bedrijf een groot succes te maken.’

Miss Teen Noord-Holland

Het is bewonderenswaardig hoe ze zich door allerlei tegenslagen heen slaat. Ze kiest daarbij natuurlijk ook niet de makkelijkste weg. Een beroep waarbij je continu op je uiterlijk wordt beoordeeld, veel nachtwerk en weinig slaap. En toen kwam de missverkiezing een paar maanden terug ook nog om de hoek kijken. ‘Ik werd via Facebook benaderd door iemand van de organisatie. Eerst nam ik het niet zo serieus, maar ik heb me uiteindelijk toch maar opgegeven. Het zou toch fantastisch zijn dat ik kan laten zien aan andere meiden dat je met diabetes gewoon mee kan doen aan een missverkiezing!’

In de bikinironde kwam de diabetes toch wel de hoek om kijken. ‘Ik ben in lichte mate allergisch voor verschillende soorten insuline. Ik heb op mijn benen en buik daarom veel bulten en blauwe plekken. Daar ben ik wel onzeker over. Toch probeer ik op dat soort momenten mijn meest zelfverzekerde kant te laten zien aan zo’n jury. Niemand is toch perfect?’ Op mijn vraag wat ze gaat doen als ze miss Noord-Holland wordt zegt ze: ‘Eerst heel hard lachen. En daarna ga ik het killen!’ Ik ken weinig mensen met zo veel vechtlust!

Diabetes omzetten in kracht, daar gaat ze voor. ‘Er zijn helaas veel mensen die je naar beneden proberen te halen of je onzeker maken. Ik probeer daarom zo veel mogelijk mensen om mij heen te verzamelen die begrip hebben voor wat ik doe, maar ook begrip hebben voor mijn diabetes. Positiviteit brengt zo veel meer!’ Dat kunnen wij alleen maar met haar eens zijn.

Update missverkiezing

Feline stond op 28 juni 2015 als één van de vijftien meiden in de finale van de Miss Teen Beauty van Noord Holland. Uiteindelijk is de derde geworden! Wij zijn enorm trots op haar. Meer informatie vind je op de website www.missbeautynetherlands.com

 

                           Haha, staat goed toch?