Naar de inhoud springen

Type 1 en je Rijbewijs

Het rijbewijs. DVN adviseert om vier tot zes maanden voor je examen gaat doen of voor je rijbewijs verloopt al te beginnen met de aanvraag. Waarom is dit? En waar moet je allemaal rekening mee houden bij het aanvragen van je rijbewijs? We zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje. En vooruit, ook nog wat tips voor je de auto instapt.

Eigen verklaring

Met diabetes kan je prima autorijden, laten we dat voorop stellen. Je bent niet verplicht om te melden dat je type 1 diabetes hebt, staat er. Maar stiekem toch wel, want je bent niet verzekerd als je door je diabetes een ongeluk veroorzaakt. Je komt dus eigenlijk niet onder de Medische Verklaring uit. Ook als je al je rijbewijs hebt. Deze verklaring kan je downloaden (kopen) via Mijn CBR via je DigiD. Heb je nu geen DigiD, dan kan je er ook voor kiezen om de verklaring te kopen bij de gemeente of je rijschool. Een verklaring kost 27,80 en die kan je helaas nergens declareren. Bij het invullen van de vragenlijst zal je tenminste één van de vragen met ‘ja’ beantwoorden.

De verklaring laat je vervolgens verder invullen door je behandelend arts, alsmede de vragenlijst ‘Vragenformulier Diabetes Mellitus’. Deze lijst kan downloaden via het CBR. Meestal kan je eigen arts dit invullen, maar sommige artsen vullen geen vragenlijsten en verklaringen in van hun eigen patiënten. Vraag in dit geval om een alternatief. Kunnen ze je dit niet geven kan je het CBR vragen om een alternatieve arts bij jou in de buurt.

Oogarts

Heb je langer dan tien jaar diabetes, dan heb je ook een verklaring nodig van de oogarts. Vaak kan je hiervoor in het ziekenhuis waar je onder behandeling bent terecht. Zeg bij het maken van de afspraak dat het om een rijbewijskeuring gaat. Het officiële formulier van het CBR voor de oogarts kan je hier downloaden. Ook deze verklaring zal je zelf moeten betalen.

Beoordeling CBR

Alle rapporten worden naar het CBR gestuurd en zij beoordelen of je rijbewijs voor maximaal vijf jaar verlengd wordt. Nederland heeft de geldigheid van haar rijbewijzen aangepast aan de Europese regelgeving. Je kan in dit stroomschema bekijken wat de procedure inhoudt. De belangrijkste punten waar je op beoordeeld wordt zijn het krijgen van onverwachte, heftige hypo’s en het niet aanvoelen van hypo’s. Als je last hebt van bijvoorbeeld hypo-unawareness, kan je voor alle rijbewijzen ongeschikt worden bevonden. Dit geldt ook als je twee of meer ernstige hypo’s in het afgelopen jaar hebt gehad: een hypo waar je hulp van een ander bij nodig had. De adequaatheid van de zelfzorg en het herkennen van waarschuwingssignalen worden ingeschat door een diabetesverpleegkundige, waardoor je weer als geschikt kan worden verklaard.

Naast hypo’s wordt ook je zicht steng beoordeeld en gekeken naar complicaties. Mocht je complicaties hebben, gelden daar ook weer andere regels voor en kan je daardoor zelfs in aanmerking komen voor een rijtest. De wetgeving en omschrijving van de regels over diabetes en rijbewijs kan je vinden op de website van de overheid. Uitgebreide informatie vind je op de wiki-pagina van DVN over het rijbewijs of de brochure ‘Diabetes Mellitus en het Rijbewijs‘ van het CBR.

Het rijbewijs

Je krijgt vanwege je medische verklaring een rijbewijs met een beperkte geldigheid van vijf jaar. Enkele jaren terug heeft DVN het voor elkaar gekregen dat mensen met diabetes ook hun rijbewijs voor tien jaar kregen, maar dit heeft men na een paar jaar weer terug moeten draaien door Europese regelgeving. Op het pasje dat je krijgt staan twee einddatums. Het is belangrijk dat je kijkt naar de datum of data op de achterkant, want hier kan je ook je beperkte geldigheid zien. Het kan zijn dat je met verschillende rijbewijzen, een verschillende geldigheid hebt. Een brommerrijbewijs krijg je bijvoorbeeld voor tien jaar. En er kan daarom een verschil zitten in de datum op de voor of de achterkant.

Andere tips voor tijdens het rijden:
* Meet voordat je de auto in stapt! Een hypo tast je reactievermogen aan en dit kan ernstige gevolgen hebben. Daarbij kan je strafbaar worden gesteld als jij door een hypo een ongeluk veroorzaakt.

* Zorg dat je dextro of iets anders zoets binnen handbereik hebt liggen in de auto. Voorkomen is beter, maar als het dan toch gebeurt kan je meteen handelen. Het is verstandig om bij een hypo je auto veilig aan de kant te zetten en te wachten tot je bloedsuiker gestegen is.

* Autorijden vergt concentratie en kan je bloedsuiker dus verlagen. Hou hier rekening mee tijdens lange ritten. Mocht je nu in de problemen komen met je rijbewijs of vragen hebben, dan adviseren wij je contact op te nemen met DVN of met het CBR.