Naar de inhoud springen

Column Janneke – 6 redenen waarom type 1 diabetes hebben goed voor je is

Ja, type 1 diabetes is een rotziekte en er zijn genoeg momenten waarop ik er vreselijk van kan balen dat ik het heb. Bij het roeien bijvoorbeeld, de sport die ik nu doe. Als ik tijdens het roeien laag zit kan ik niet zomaar aan de kant gaan zitten, dan moet de hele boot gelijk stoppen. Vandaar dat ik vaak mijn gevoel negeer en gewoon probeer door te roeien, waarschijnlijk niet heel slim. Of bij borrelavonden, waarop het me soms écht niet lukt om gezellig te zijn als mijn suiker te hoog is. Zo zijn er nog veel meer momenten te bedenken waarop ik compleet gefrustreerd kan zijn over diabetes. Desondanks denk ik ook weleens na over de goede dingen die diabetes me heeft gegeven. Want ja, die bestaan ook! De volgende goede eigenschappen zullen voor de meeste mensen met type 1 diabetes wel overeenkomen:

1. Doorzettingsvermogen

Verkeerde waardes komen altijd op de verkeerde momenten, en ondanks dat je je zo slecht voelt is het dan belangrijk om toch het goede te blijven doen en aan je lichaam te blijven denken! Alles wat je doet is moeilijker met type 1 diabetes. Presentaties geven met een hyper, al uren van tevoren bezig zijn met een uurtje sporten en dan alsnog in een hypo belanden, weer het aantal koolhydraten dat je eet verkeerd inschatten en je daarna rot voelen… Met die dingen blijven we toch maar een ‘gewoon’ leven leiden, want een vakantie van diabetes, die krijgen we niet. Dat getuigt van ontzettend veel doorzettingsvermogen! Je leert doorzetten door diabetes, en dat is ook te gebruiken bij andere dingen!

2. Zelfdiscipline

Als diabeet moet je steeds jezelf beheersen om je eten zo goed mogelijk bij te houden op het aantal koolhydraten, en je moet (of zou moeten) meten en spuiten op bepaalde momenten. Die zelfbeheersing is iets wat je zonder diabetes waarschijnlijk een stuk minder zou hebben, en wat ook voor andere dingen van pas kan komen!

3. Relativeren

Als je jezelf futloos toelegt op het naar binnen werken van zo veel mogelijk suiker in een zo kort mogelijke tijd om te voorkomen dat je nokkie gaat, en vervolgens je vriendinnen hoort klagen over dat ze hun make-upétui zijn vergeten en zich niet kunnen opmaken, kan je er nogal moeite mee hebben om medelijden met ze te hebben. Van die kleine dingen, waarover we zelf soms ook maar al te graag kunnen klagen, kunnen we als diabeten veel beter relativeren. Onderscheiden wat er nou belangrijk is in het leven en wat niet, dat besef hebben we wel!

4. Bewust leven

Het gebeurt bijna nooit dat ik een maaltijd oversla, en doordat ik op mijn eten let, eet ik ook aardig gezond. Met diabetes ben je meestal ook goed op de hoogte van hoeveel suiker overal in zit. Bovendien ben ik me erg bewust van het effect dat beweging en sporten op mij en mijn suiker heeft, en dat is voor mij een extra stimulans om te gaan bewegen. Ik heb ook ontdekt dat mijn suikers standaard hoger zijn als ik veel te weinig heb geslapen, en we weten allemaal dat alcohol het reguleren van je waardes een stuk lastiger maakt. Doordat ik me zo goed besef wat voor invloed allerlei dingen op mijn lichaam hebben, ga ik veel bewuster leven en probeer ik goede keuzes te maken. Het lijkt een paradox, maar diabetes stimuleert je om gezonder te leven!

5. Vooruitplannen

Dextro heb ik standaard bij me, net als mijn Omnipod, telefoon, sleutels en Freestyle Libre sinds kort. Ik wil van tevoren weten hoe lang ik ergens naartoe ga en wat ik daar ga doen, want dan moet ik misschien meer diabetesbenodigdheden meenemen en wat meer eten. Dat wil ik ook weten om te weten of ik bij moet bolussen of juist mijn basaal wat lager moet zetten. Met diabetes ben je continu vooruit aan het plannen, en dat leer je dan ook goed te doen! Ook in andere situaties is dat een handige vaardigheid.

6. Volwassenheid

Je hebt verantwoordelijkheid voor je gezondheid, wat je met zelfdiscipline en vooruitplannen moet zien te bevorderen, waarvan je bewuster gaat leven en andere dingen in het leven beter kan relativeren. Anderen kunnen doen wat ze willen zonder de gevolgen zoals wij ze kennen. Al deze bovenstaande dingen hebben tot gevolg dat je al snel volwassener in het leven staat dan leeftijdsgenoten die nog niet tot bepaalde inzichten zijn gekomen!

Na dit lijstje zou je bijna blij worden dat je type 1 diabetes hebt! Dus als je weer een keer je frustraties aan diabetes bijna niet te boven komt, denk dan hieraan en aan die befaamde uitspraak van een vroegtijdig gestorven voetballer: “Elk nadeel heb z’n voordeel.”